Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

WHO nepotvrdila prípad eboly hlásený z Pobrežia Slonoviny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ebolou sa mala podľa úradov Pobrežia Slonoviny nakaziť 18-ročná Guinejčanka.

Abidjan 1. septembra (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) napokon nepotvrdila výskyt vírusového ochorenia ebola v západoafrickom štáte Pobrežie Slonoviny, ktorý bol hlásený v polovici augusta. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Ebolou sa mala podľa úradov Pobrežia Slonoviny nakaziť 18-ročná Guinejčanka. Podľa výsledkov prvotných testov malo ísť o prvý potvrdený prípad tejto nebezpečnej infekcie v tejto krajine od roku 1994.

Zdravotnícka agentúra OSN však v utorok uviedla, že nateraz "neexistujú dôkazy" o tom, že by bola uvedená žena nakazená ebolou. Odvolala sa pritom na novú analýzu odobratých vzoriek, ktoré vykonalo laboratórium vo francúzskom Lyone.

Žena pricestovala v auguste do Abidjanu, ekonomickej metropoly Pobrežia Slonoviny, zo susednej Guiney, ktorú v priebehu posledného desaťročia opakovane postihli epidémie eboly. Po tom, čo bola pozitívne testovaná na ebolu, sa rozbehla rozsiahla trasovacia operácia, v rámci ktorej bolo identifikovaných viac než 140 osôb, ktoré prišli so ženou do blízkeho kontaktu.

Úrady Pobrežia Slonoviny ich začali očkovať proti ebole, hoci sa u žiadneho z nich ochorenie nepotvrdilo, ani sa u nich neprejavovali nijaké symptómy choroby. Guinea testy z Abidjanu spochybnila a žiadala o ich overenie.

"Na základe nových výsledkov z laboratória v Lyone sa WHO domnieva, že pacientka netrpela ochorením vyvolaným vírusom ebola a príčina jej choroby bude predmetom ďalšej analýzy," uvádza sa v utorkovom vyhlásení WHO.

Ebola spôsobuje závažnú horúčku a v najhoršom prípade vedie k nezastaviteľnému krvácaniu. Pravdepodobnosť úmrtia sa pohybuje na úrovni 25-90 percent. Šance na prežitie stúpajú, ak sa ochorenie diagnostikuje včas a začne sa liečiť už v skorom štádiu.