Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

WHO opäť vyšle do Číny expertov na vyšetrenie pôvodu pandémie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo svojej správe z augusta experti z WHO uviedli, že čo sa týka pôvodu ochorenia COVID-19, neboli schopné dospieť k jednoznačným záverom.

New York 27. septembra (TASR) – Svetová zdravotnícka organizácia sa rozhodla spustiť nové vyšetrovanie pôvodu pandémie nového druhu koronavírusu. Na takýto krok sa odhodlala polroka po tom, ako jej predošlé vyšetrovanie dospelo k nie veľmi jasným záverom. S odvolaním sa na nedeľné oznámenie WHO o tom v pondelok informovala tlačová agentúra DPA.

WHO za týmto účelom zostavuje tím zložený z približne dvadsiatky vedcov, ktorí budú hľadať nové dôkazy o pôvode koronavírusu v Číne i na iných miestach, informoval denník The Wall Street Journal. Tím preverí, či bol vírus vyvinutý v laboratóriu, čo je teória, ktorú Čínu pobúrene odmieta, píše DPA.

Experti z WHO začali v decembri 2020 navštevovať stredočínske mesto Wu-chan, kde boli o rok skôr zaznamenané prvé známe prípady nákazy novým koronavírusom. Vo svojej správe z marca 2021 však uviedli, že od čínskych vedcov nezískali dostatok potrebných informácií, aby vedeli zodpovedať kľúčové otázky týkajúce sa pôvodu pandémie.

K podobnému výsledku dospeli aj americké tajné služby, ktoré pôvod pandémie taktiež skúmali. Vo svojej správe z augusta uviedli, že čo sa týka pôvodu ochorenia COVID-19, neboli schopné dospieť k jednoznačným záverom.