Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

WHO plánuje premenovať vírus opičích kiahní; je vraj diskriminačný

Na archívnej snímke z elektrónového mikroskopu z roku 2003, ktorú sprístupnilo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), sú zobrazené zrelé vírusové častice opičích kiahní oválneho tvaru (vľavo) a sférické nezrelé vírusové častice získané zo vzorky ľudskej kože (vpravo). Foto: TASR/AP

Vedci upozornili, že v médiách a odbornej literatúre sa prepuknutie nákazy opičími kiahňami nesprávne spája s africkými krajinami.

Ženeva 15. júna (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) plánuje premenovať vírus opičích kiahní, ktorých súčasný názov označuje za nepresný, diskriminačný a stigmatizujúci. V stredu to oznámil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Ghebreyesus informoval, že WHO spolupracuje na premenovaní vírusu s odborníkmi z celého sveta, pričom nový názov by mala oznámiť čo najskôr.

Vedci upozornili, že v médiách a odbornej literatúre sa prepuknutie nákazy opičími kiahňami nesprávne spája s africkými krajinami. Vírus sa však podľa nich v LGBTI komunite šíril ešte skôr, než britský úrad verejného zdravotníctva potvrdil nákazu u muža, ktorý sa v máji vrátil do Londýna z Nigérie. Kritizujú aj používanie fotografií, ktoré ako pacientov s kiahňami vyobrazujú výlučne Afričanov.

Vo svojej správe vedci vírus opičích kiahní nazývajú "hMPXV", aby odlíšili vírus kiahní bežne prítomný medzi zvieratami od súčasného variantu, ktorý sa šíri medzi ľuďmi.