Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

WHO: Počet prípadov opičích kiahní vo svete prekročil 50.000

Lekár ukazuje vyrážku na ruke pacienta, ktorý sa lieči na ochorenie opičích kiahní. Foto: TASR/AP

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že pokles počtu nových prípadov opičích kiahní dokázal, že epidémiu možno zastaviť.

Ženeva 31. augusta (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila viac ako 50.000 prípadov opičích kiahní na celom svete, pričom šírenie súčasnej epidémie v Európe a Spojených štátoch sa spomaľuje. TASR informácie prevzala v stredu z agentúry AFP.

Zdravotníckej agentúre OSN bolo tento rok nahlásených 50.496 prípadov tohto vírusového ochorenia a 16 súvisiacich úmrtí. V júli WHO preto vyhlásila stav globálnej zdravotnej núdze.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že pokles počtu nových prípadov opičích kiahní dokázal, že epidémiu možno zastaviť.

"V Severnej a Južnej Amerike, kde bola hlásená viac ako polovica prípadov, niekoľko krajín naďalej zaznamenáva rastúci počet nakazených, aj keď je povzbudzujúce vidieť v Kanade trvalý klesajúci trend," povedal Tedros na tlačovej konferencii v Ženeve.

Aj niektoré európske krajiny vrátane Nemecka a Holandska podľa šéfa WHO zaznamenávajú jasné spomalenie prenosu choroby. To okrem iného dokazuje účinnosť krokov proti šíreniu ochorenia v oblasti verejného zdravia.