Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

WHO: Šírenie nákazy COVID-19 v Brazílii dosiahlo stabilnú úroveň

Thiago Firmino a ďalší dobrovoľníci dezinfikujú ulicu v slume Santa Marta v Riu de Janeiro v piatok 10. apríla 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

Brazília je druhou najviac postihnutou krajinu na svete po USA.

Ženeva 18. júla (TASR) - Prepuknutie nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 v Brazílii dosiahlo stabilnú úroveň, uviedla v piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a vyzvala krajinu, aby využila túto príležitosť na potlačenie šírenia nákazy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Nárast počtu prípadov v Brazílii už nie je exponenciálny, dosiahol stabilnú úroveň," povedal riaditeľ WHO pre mimoriadne situácie Michael Ryan.

Brazília v súvislosti s pandémiou nového druhu koronavírusu zaznamenala takmer 77.000 úmrtí a viac ako dva milióny nakazených. Je druhou najviac postihnutou krajinu na svete po USA.

Brazílske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok hlásilo viac ako 45.000 nových prípadov za obdobie uplynulých 24 hodín a ďalších 1300 obetí.

Rýchlosť nárastu počtu prípadov sa však podľa Ryana "stabilizovala". Ryan poukázal na takzvané reprodukčné číslo vírusu (R0), ktoré bolo podľa jeho slov v apríli a máji "dosť vysoké" a dosahovalo hodnoty 1,5 až dva. Toto číslo uvádza, koľko zdravých ľudí sa nakazí od jedného chorého.

V súčasnosti R0 kleslo na hodnotu 0,5 až 1,5. Brazília má podľa Ryana príležitosť potlačiť šírenie ochorenia a zabrániť jej prenosu.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro pandémiu od začiatku bagatelizoval a kritizoval opatrenia, ktoré zavádzali guvernéri brazílskych štátov. Prezident mal od začiatku júna dva pozitívne testy na prítomnosť nákazy a v súčasnosti je v domácej karanténe.