Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

WHO sťahuje z Ruska úrad pre prevenciu neinfekčných chorôb

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Toto rozhodnutie nasleduje po výzvach členských krajín WHO z apríla 2022, v ktorých žiadali zatvorenie špecializovaného úradu WHO v Moskve.

Kodaň 15. mája (TASR) - Európska kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v pondelok oznámila, že v Moskve zatvorí svoj špecializovaný Úrad pre prevenciu a kontrolu neinfekčných chorôb.

Jeho agenda sa najneskôr do 1. januára 2024 presunie na regionálny úrad v Dánsku, spresnila WHO. Kancelárie WHO pre Rusko sa rozhodnutie o uzavretí netýka, informovala televízia BFM.

Toto rozhodnutie nasleduje po výzvach členských krajín WHO z apríla 2022, v ktorých žiadali zatvorenie špecializovaného úradu WHO v Moskve. Dôvodom bola invázia ruskej armády na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára minulého roku.

Pondelňajšie zasadnutie, na ktorom sa zatvorenie úradu WHO v Moskve dohodlo, bolo virtuálne. Zvolané bolo po tom, ako skupina 30 štátov v apríli listom vyzvala na zvolanie mimoriadnej schôdzky k tejto téme. V liste uviedli, že "bezprostredné a dlhodobé dôsledky na zdravie na Ukrajine a mimo nej" spôsobené ruskou inváziou na Ukrajinu "sú naďalej predmetom najvyššieho znepokojenia".

Európsky región WHO zahŕňa 53 štátov vrátane viacerých krajín zo Strednej Ázie, podotkla agentúra AFP.