Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tedros vyjadril znepokojenie v spojitosti so šírením COVID-19 v Číne

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Počet prípadov nákazy koronavírusom sa prudko zvýšil po tom, ako Čína minulý mesiac uvoľnila protipandemické obmedzenia v krajine.

Ženeva 21. decembra (TASR) - Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjadril v stredu "veľké znepokojenie" v spojitosti s vlnou nových prípadov ochorenia COVID-19 v Číne. Peking vyzval, aby poskytol podrobné informácie o vážnosti situácie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"WHO je veľmi znepokojená vyvíjajúcou sa situáciou v Číne," povedal Tedros na tlačovej konferencii. Od Číny žiadal podrobnejšie informácie o vážnosti ochorenia, hospitalizáciách a prípadoch, ktoré si vyžadujú umiestnenie na oddelenia intenzívnej starostlivosti.

Počet prípadov nákazy koronavírusom sa prudko zvýšil po tom, ako Čína minulý mesiac uvoľnila protipandemické obmedzenia v krajine, píše agentúra AP.

Wang Kuej-čchiang z Pekinskej prvej nemocnice pre AP v utorok uviedol, že Čína do oficiálnych údajov o úmrtiach počíta len prípady úmrtia na zápal pľúc či zlyhanie dýchania. Ide o obmedzenú definíciu, ktorá limituje počet hlásených úmrtí. Úmrtia pacientov, ktorí už pred nakazením sa covidom trpeli inými ochoreniami, nie sú podľa Wanga medzi úmrtia na COVID-19 rátané.

Ukončenie povinného hromadného testovania obyvateľstva na koronavírus v krajine sťažilo sledovanie počtu nových prípadov nákazy a úrady minulý týždeň priznali, že v súčasnosti je "nemožné" spočítať celkový počet pacientov s covidom.