Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

WHO varovala pred vysokým rizikom šírenia vírusu ebola v Kongu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V konžskej provincii Severné Kivu od nového prepuknutia eboly na konci júla hlásili už 20 pacientov, ktorí pravdepodobne zomreli po nakazení týmto nebezpečným vírusom.

Ženeva 3. augusta (TASR) - Najnovší výskyt eboly v oblasti konfliktu v Konžskej demokratickej republike (KDR) komplikuje snahy skoncovať s týmto nebezpečným vírusom v tejto stredoafrickej krajine a v okolitom regióne. Uviedol to v piatok šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre krízové situácie Peter Salama.

V konžskej provincii Severné Kivu od nového prepuknutia eboly na konci júla hlásili už 20 pacientov, ktorí pravdepodobne zomreli po nakazení týmto nebezpečným vírusom, uviedol Salama na piatkovej tlačovej konferencii v Ženeve.

V spomínanej oblasti pri východných hraniciach KDR pôsobia početné armádne skupiny, ktoré tu primárne bojujú o náleziská vzácnych minerálov. Bezpečnostná situácia v danom regióne veľmi sťažuje nájdenie ľudí, s ktorými nakazení prišli do kontaktu a ich následné očkovanie.

WHO označila výskyt eboly v Severnom Kivu za vysoko rizikový na regionálnej úrovni, pričom riziko medzinárodného šírenia vírusu je podľa nej nízke.

Najnovšie prípady eboly v provincii Severné Kivu boli nahlásené po tom, ako 24. júla ministerstvo zdravotníctva KDR oznámilo definitívny koniec predchádzajúcej epidémie eboly. Tá si od mája tohto roku vyžiadala v provincii Equateur na severozápade KDR 33 životov.

Podľa Salama existujú indície, že v prípade oboch výskytov eboly ide o rovnaký kmeň vírusu, avšak doposiaľ sa súvislosť medzi nimi nepreukázala.

Ebola je vysoko nákazlivá vírusová krvácavá horúčka, ktorá sa prenáša telesnými tekutinami. Úmrtnosť medzi nakazenými môže dosiahnuť až 90 percent; úspešnosť liečby je však výrazne vyššia, ak sa podarí pacientov skoro izolovať a podávať im dostatok tekutín.