Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

WHO varuje, že pandémia covidu sa ani zďaleka neskončila

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Za posledných 14 dní stúpol počet prípadov covidu nahlásených svetovej organizácii o 30 percent, priblížil riaditeľ WHO pre núdzové situácie Michael Ryan.

Ženeva 12. júla (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok varovala, že pandémia nového koronavírusu sa ani zďaleka neblíži ku koncu, čoho dôkazom sú najnovšie vlny nákazy a narastajúceho počtu infikovaných v mnohých krajinách. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Nové vlny (šírenia) vírusu znova ukazujú, že pandémia ochorenia COVID-19 sa ani zďaleka neskončila," povedal na tlačovej konferencii šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Vírus sa šíri vo veľkom a krajiny samy nezvládajú efektívne zvládať túto záťaž," uviedol s tým, že sa to týka jednak hospitalizácií akútnych prípadov, a jednak rastúceho počtu prípadov s postcovidovým syndrómom, označovaným ako dlhý covid.

Ochorenie COVID-19 predstavuje podľa WHO aj naďalej globálne ohrozenie, a to aj dva a pol roka po vypuknutí pandémie, píše agentúra Reuters. Na piatkovej videokonferencii preto núdzový výbor WHO zložený z nezávislých odborníkov rozhodol o predĺžení stavu globálnej zdravotnej núdze. Odvolal sa pritom na stúpajúci počet nakazených, pretrvávajúcu schopnosť vírusu mutovať a tlak na zdravotnícke zariadenia vo viacerých krajinách.

Globálny stav zdravotnej núdze, ktorý má okrem iného prispieť k urýchleniu výskumu, zaisteniu financovania a prijatiu medzinárodných opatrení na ochranu zdravia, WHO vyhlásila 30. januára 2020.

Za posledných 14 dní stúpol počet prípadov covidu nahlásených svetovej organizácii o 30 percent, priblížil riaditeľ WHO pre núdzové situácie Michael Ryan. Dodal, že je to spôsobené hlavne omikronovými subvariantmi BA.4 a BA.5 a zrušením protipandemických obmedzení. Z údajov WHO vyplýva, že vo väčšine európskych krajín od konca mája počet prípad covidu prudko stúpa.

Európska pobočka WHO v utorok odporučila osobám s oslabeným imunitným systémom a ďalším zraniteľným jednotlivcov, aby sa dali zaočkovať aj štvrtou dávkou proticovidovej vakcíny.

Vzhľadom na nárast infekcií WHO podporila "druhú posilňujúcu dávku pre jednotlivcov od piatich rokov, ktorí majú mierne až vážne oslabený imunitný systém", a tiež pre ich blízke kontaktné osoby. Krajiny v Európe by mali podľa WHO "zvážiť ponúknutie druhej podpornej dávky vakcíny špecifickým ohrozeným skupinám vrátane starších ľudí, zdravotníkov a tehotných žien".

V pondelok odporučili druhú posilňovaciu dávku vakcíny pre všetky osoby staršie ako 60 rokov Európska agentúra pre lieky (EMA) a Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).