Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

WHO: Vírus marburg bol v Guinei vyhlásený za oficiálne eliminovaný

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Guinea zaznamenala prvý prípad vírusu marburg 9. augusta. Nakazený muž chorobe podľahol. Išlo o vôbec prvý potvrdený výskyt tohto smrteľného ochorenia v západnej Afrike.

Ženeva 16. septembra (TASR) - Úrady v západoafrickom štáte Guinea vyhlásili, že sa im podarilo eliminovať vírusové ochorenie marburg. Informovala o tom vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorú citovala agentúra AFP.

Guinea zaznamenala prvý prípad vírusu marburg 9. augusta. Nakazený muž chorobe podľahol. Išlo o vôbec prvý potvrdený výskyt tohto smrteľného ochorenia v západnej Afrike.

V snahe zabrániť šíreniu vírusu miestne zdravotnícke úrady monitorovali osoby, ktoré boli v bezprostrednom kontakte s nakazeným.

WHO uviedla, že odvtedy neboli zistené žiadne ďalšie prípady, a toto ochorenie označila za eliminované.

"Bez okamžitých a rozhodných opatrení sa vysokoinfekčné (vírusové) ochorenia, ako je marburg, môžu ľahko vymknúť z rúk," cituje AFP riaditeľku WHO pre Afriku Matshidisu Moetiovú.

Vírus marburg patrí do rovnakej kategórie ako vírus, ktorý spôsobuje ebolu, ďalšiu smrteľnú chorobu. Výskyt marburgu v Guinei zaznamenali dva mesiace po tom, ako WHO oznámila koniec epidémie eboly v tejto africkej krajine.

Išlo v poradí už o druhú epidémiu eboly v tomto chudobnom 13-miliónovom africkom štáte. Počas nej zaznamenali v Guinei 16 prípadov nákazy ebolou, z čoho 12 sa skončilo smrťou pacienta. Počas prvej epidémie, ktorá trvala v rokoch 2013-16 a rozšírila sa do viacerých štátov západnej Afriky, zomrelo 11.300 ľudí.