Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

WHO: Vyšetrovanie pôvodu koronavírusu nenapreduje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Experti z WHO uviedli, že zisťovanie pôvodu koronavírusu je v "kritickom bode", ktorý si naliehavo vyžaduje spoluprácu.

Ženeva/Peking 26. augusta (TASR) - Vyšetrovanie pôvodu koronavírusu SARS-CoV-2 nikam nenapreduje a čas na objasnenie tohto problému kráti. Uviedol to v stredu tím vedcov, ktorých Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za týmto účelom vyslala do Číny.

V článku publikovanom v časopise Nature experti z WHO uviedli, že zisťovanie pôvodu koronavírusu je v "kritickom bode", ktorý si naliehavo vyžaduje spoluprácu. Čínski predstavitelia však stále nie sú ochotní pre obavy z narušenia súkromia pacientov poskytnúť vedcom niektoré nespracované údaje.

Čím dlhšie budú čínske úrady podľa nich zdržovať, tým ťažšie bude pre tím vedcov získať potrebné údaje. "Každé (ďalšie) oneskorenie spôsobí, že vykonanie niektorých štúdií bude biologicky nemožné," píše sa v článku.

"Hladina protilátok (časom) klesá, takže zbieranie ďalších vzoriek a testovanie ľudí, ktorí mohli byť pred decembrom 2019 vystavení (vírusu), prinesie čoraz nepresnejšie výsledky," upozornili.

Skutočnosť, že vyšetrovanie nenapreduje, je podľa riaditeľa oddelenia pre kontrolu zbrojenia na čínskom ministerstve zahraničných vecí Fu Cchunga "škoda", odmietol však, že je na vine Čína.

"Čína vždy podporovala a bude sa aj naďalej zúčastňovať na úsilí vypátrať pôvod vírusu, ktoré má vedecký základ," povedal Fu Cchung, pričom obvinil Washington zo "zveličovania teórie, že sa vírus rozšíril únikom z laboratória v Číne". Zároveň navrhol, aby USA pozvali WHO na previerku svojich vlastných laboratórií.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Medzinárodný tím odborníkov, ktorý WHO začiatkom roka vyslala do čínskeho mesta Wu-chan, kde sa v decembri 2019 objavili prvé prípady covidu, vo svojej prvej správe o pôvode tohto vírusu uviedol, že sa na ľudí pravdepodobne preniesol z netopierov cez iné zviera. Teóriu o úniku vírusu z čínskeho laboratória označili vedci za "veľmi nepravdepodobnú".

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus následne v polovici júla navrhol päť priorít pre ďalšiu fázu vyšetrovania. V rámci týchto priorít spomenul aj audity relevantných laboratórií a výskumných inštitúcií pôsobiacich v oblasti, kde boli zaznamenané prvé prípady nákazy v decembri 2019.

Správa amerických spravodajských služieb o pôvode koronavírusu, ktorú dostal Biely dom v utorok, nedospela k nijakému záveru napriek tomu, že americký prezident Joe Biden ich pri zadávaní tejto úlohy vyzval, aby pri vyšetrovaní "zdvojnásobili svoje úsilie".