Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Zahraničie

WHO vyzvala na bezpečný prístup pomoci do nemocníc v Gaze

Palestínčania evakuujú zranených ľudí po izraelskom leteckom útoku v utečeneckom tábore Bureij v pásme Gazy vo štvrtok 2. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Aj keď je WHO v úzkom kontakte s lekárskym personálom v teréne, čo sa deje pod týmito klinikami, o tom svetová organizácia nemá informácie, pripustil výkonný riaditeľ núdzového programu WHO Mike Ryan.

Ženeva 3. novembra (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala vo štvrtok na bezpečnostné záruky pre dodávky lekárskej a humanitárnej pomoci pre nemocnice v Gaze, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Výkonný riaditeľ núdzového programu WHO Mike Ryan vo štvrtok v Ženeve upozornil, že preprava dodávok pomoci je na palestínskom území marená bojujúcimi stranami a je takmer nemožné získať pre ne bezpečnostné garancie.

"Je mi zle z toho, keď počúvam všetky tie uistenia, ktoré pre ľudí v teréne, s ktorými spolupracujeme, v skutočnosti vôbec neexistujú," podotkol. Ako zároveň dodal, WHO nemá vedomosť o žiadnych základniach palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré by sa mali nachádzať v nemocniciach v Gaze.

Aj keď je WHO v úzkom kontakte s lekárskym personálom v teréne, čo sa deje pod týmito klinikami, o tom svetová organizácia nemá informácie, pripustil podľa DPA Ryan.

Ak by mali byť nemocnice v Gaze na požiadavku Izraela evakuované, Izrael ako okupačná moc by musel zariadiť bezpečný prevoz pacientov do alternatívnych zariadení v spolupráci so zodpovednými zdravotníckym orgánom, zdôraznil ďalej Ryan.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus medzitým vyzval na prímerie v Gaze a uviedol, že od vypuknutia konfliktu vyvolaného útokom Hamasu na Izrael zo 7. októbra sa terčom útokov na palestínskych územiach stalo 218 zdravotníckych zariadení a personálu.

"Situácia v Gaze je neopísateľná. Nemocnice plné zranených, preplnené márnice, lekári vykonávajúci operácie bez anestézie, tisícky ľudí hľadajúcich útočisko pred bombardovaním, rodiny napchaté v preplnených školách, zúfalo potrebujúce potraviny a vodu, preplnené toalety, šíriaca sa hrozba vypuknutia ochorení. A všade strach, smrť, ničenie, straty," uviedol Tedros.