Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

WHO žiada od Číny aktuálne údaje o šírení covidu

Starší pacienti v pekingskej nemocnici odpočívajú v ohradenom priestore, aby im poskytli intravenózne infúzie v sobotu 31. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Zdravotnícka agentúra OSN žiada od Pekingu aj dáta týkajúce sa zaočkovanosti voči ochoreniu COVID-19, a to najmä v prípade obzvlášť zraniteľných skupín obyvateľstva a ľudí nad 60 rokov.

Ženeva 31. decembra (TASR) - Predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie sa v piatok stretli s čínskymi činiteľmi, ktorých vyzvali, aby poskytovali aktuálne dáta o súčasnom rýchlom šírení covidu v Číne. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"WHO opäť požiadala o pravidelné poskytovanie konkrétnych a aktuálnych dát o epidemiologickej situácii (v Číne)," uvádza sa vo vyhlásení WHO.

Požadované informácie poskytované v reálnom čase by mali zahŕňať viac dát z genetického sekvenovania, údaje o hospitalizáciách, počtoch pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti a o úmrtiach.

Zdravotnícka agentúra OSN žiada od Pekingu aj dáta týkajúce sa zaočkovanosti voči ochoreniu COVID-19, a to najmä v prípade obzvlášť zraniteľných skupín obyvateľstva a ľudí nad 60 rokov.

Podľa WHO sú tieto údaje potrebné k tomu, aby mohli na šírenie covidu v Číne efektívne reagovať aj ostatné krajiny sveta.

Na piatkovom stretnutí s predstaviteľmi WHO sa zúčastnili zástupcovia čínskeho Národného zdravotného výboru a Národného úradu pre kontrolu a prevenciu chorôb. WHO im okrem viacerých odporúčaní ponúkla aj odbornú a ďalšiu pomoc a podporu pri zvládaní epidémie.

Aktuálne rýchle šírenie koronavírusu v Číne, ktoré nastalo po uvoľnení prísnych proticovidových opatrení, vyvoláva otázniky nad tým, či komunistická vláda v Pekingu zverejňuje pravdivé údaje o vývoji epidémie. Oficiálne miesta priznávajú len relatívne nízke počty nakazených a úmrtí, ktoré však podľa odborníkov nie sú reálne. Podľa niektorých odhadov by mohlo v Číne momentálne zomierať na covid až 9000 ľudí denne.