Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

WHO: Zrušenie práva na interrupciu bude mať dôsledky aj mimo USA

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Americké štáty vedené konzervatívcami nadviazali na zrušenie práva na interrupcie okamžite – až osem z nich zakázalo umelé prerušenie tehotenstva.

Ženeva 29. júna (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu varovala, že verdikt Najvyššieho súdu USA, ktorý zrušil právo na interrupciu, môže mať negatívne dôsledky aj mimo územia Spojených štátov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Šéf WHO Thedros Adhanom Ghebreyesus opísal rozhodnutie amerického najvyššieho súdu ako "krok späť" do minulosti, ktorý doženie ženy k tomu, aby sa obracali na ľudí, ktorí nevedia interrupcie vykonávať bezpečne.

To podľa neho bude viesť k väčšiemu počtu zdravotných komplikácií a úmrtí, a to najmä u žien z najchudobnejších a najviac marginalizovaných spoločenských skupín.

Americké štáty vedené konzervatívcami nadviazali na zrušenie práva na interrupcie okamžite – až osem z nich zakázalo umelé prerušenie tehotenstva. Jedinou výnimkou, kedy keď bude žena môcť interrupciu podstúpiť, je ohrozenie jej zdravia. Očakáva sa, že v priebehu budúceho týždňa začne zákaz interrupcií platiť aj v ďalších štátoch USA.

"Dúfali sme, že Spojené štáty budú v riešení tejto otázky (globálnym) lídrom," uviedol Ghebreyesus, podľa ktorého môže takýto krok zo strany takej vplyvnej krajiny, ako sú USA, posunúť celú problematiku vo svete o "mnoho rokov dozadu".

"Všetky ženy by mali mať právo rozhodovať o svojom vlastnom tele a zdraví, a bodka," vyhlásil šéf WHO. Dodal, že právo na umelé prerušenie tehotenstva neznamená len právo voľby, keďže bezpečná interrupcia predstavuje súčasť zdravotnej starostlivosti.