Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Wiezik odmieta ďalšie reštrikcie marketingu rastlinných potravín v EÚ

Michal Wiezik, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Návrh 171 sa odvoláva na iracionálnu cenzúru zo strany mliekarenského priemyslu potom, ako odvetvie rastlinných alternatív mlieka v posledných rokoch zaznamenalo v EÚ výrazný nárast.

Brusel 31. marca (TASR) - Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Michal Wiezik (Spolu-OD) ako jediný zo slovenských europoslancov podporil výzvu 34 európskych zákonodarcov pre Európsku komisiu a Radu EÚ, ktorá odmieta ďalšie reštrikcie marketingu rastlinných potravín v EÚ. Týka sa to predovšetkým potravín označovaných ako náhrada za mliečne výrobky.

Európsky parlament vlani v októbri hlasoval o svojej pozícii k reforme spoločnej poľnohospodárskej politiky, ktorá viedla k prijatiu viacerých problematických návrhov. Jedným z nich je aj návrh 171 z legislatívneho návrhu o Spoločnej organizácii trhu poľnohospodárskej politiky EÚ (CMO). Wiezik pre TASR uviedol, že ak tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh prejde v rámci trialógu - rokovaní s eurokomisiou a Radou EÚ, okliešti právo spotrebiteľov na informácie a znevýhodní výrobcov rastlinných alternatív k mliečnym výrobkom.

Podľa jeho slov pozmeňujúci návrh bol navrhnutý na základe nesprávnej analýzy motivácie spotrebiteľa. Jeho zástancovia tvrdia, že mnohí spotrebitelia kupujú rastlinnú alternatívu mlieka omylom, pretože si neuvedomujú, že nejde o mliečny výrobok, čo je špekulatívne tvrdenie. Primárnou motiváciou zákazníka je neochota konzumovať mliečne výrobky z etických alebo zdravotných dôvodov. Označenie rastlinných výrobkov na etiketách jasne deklaruje, že ide o rastlinnú alternatívu k syru, mlieku alebo jogurtu.

Vo výzve 34 europoslancov z piatich politických frakcií EP a 15 členských krajín EÚ sa uvádza, že pozmeňujúci návrh dramaticky rozširuje existujúce obmedzenia chránených označení mlieka a mliečnych výrobkov zavedením nových zákazov pre rastlinné náhrady. Podľa tohto návrhu nebude možné uvádzať na rastlinných alternatívach informácie typu "vhodné pre alergikov na mlieko", obmedzené má byť aj objasnenie povahy produktu ako napríklad "tento výrobok neobsahuje žiadne mlieko". Návrh zakazuje používať výrazy ako "krémový" alebo "maslový" a aj používanie obalov podobných tým, ktoré sa používajú na mliečne výrobky a ilustračné obrázky evokujúce mlieko (napríklad fotografia raňajkových cereálií zalievaných rastlinným nápojom).

Wiezik upozornil, že zákaz používania rozpoznateľných názvov pre alternatívy mliečneho pôvodu na báze rastlín nielenže odporuje cieľom EÚ v oblasti verejného zdravia a podpore zdravej výživy, ale je aj v priamom rozpore s cieľmi trvalej udržateľnosti Európskej zelenej dohody a novej stratégie Z farmy na stôl.

Návrh 171 sa odvoláva na iracionálnu cenzúru zo strany mliekarenského priemyslu potom, ako odvetvie rastlinných alternatív mlieka v posledných rokoch zaznamenalo v EÚ výrazný nárast. Komunita výrobcov rastlinných alternatív k mliečnym výrobkom ako aj európske spotrebiteľské fóra a neziskové organizácie už dlhší čas vyjadrujú obavy z ďalších zákazov pre tento sektor.

List 34-člennej skupiny europoslancov bol adresovaný eurokomisárovi pre poľnohospodárstvo Januszovi Wojciechowskemu a portugalskej ministerke poľnohospodárstva Marii do Céu Antunesovej, ktorej krajina je na čele polročného predsedníctva v Rade EÚ.

"Vyjadrujeme v ňom názor, že nie je potrebné obmedzovať označovanie rastlinných produktov. Sme presvedčení, že postačujú súčasné právne predpisy a upozorňujeme, že zavedenie ďalších obmedzení pri uvádzaní týchto výrobkov na trh zastaví rast odvetvia, ktoré hrá zásadnú úlohu pri zvyšovaní udržateľnosti našich potravinových systémov," odkázal v tejto súvislosti Wiezik.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)