Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Wiezik: Skupina europoslancov vyzvala eurokomisiu na ochranu novinárov

Na archívnej snímke europslanec Michal Wiezik. Foto: TASR/AP

Europoslanci v otvorenom liste zdôraznili kľúčovú úlohu nezávislých médií pre demokratickú spoločnosť založenú na zásadách právneho štátu.

Brusel 16. apríla (TASR) - Traja slovenskí europoslanci sa v piatok podpísali pod spoločný list skupiny poslancov Európskeho parlamentu (EP), ktorý vyzýva Európsku komisiu na zaistenie bezpečnosti a fyzickej integrity novinárov v členských krajinách EÚ.

Správu pre TASR potvrdil europoslanec Michal Wiezik (SPOLU). Zo slovenských zákonodarcov list adresovaný šéfke exekutívy EÚ Ursule von der Leyenovej a podpredsedníčke eurokomisie Věre Jourovej podpísali aj Miriam Lexmann a Ivan Štefanec (KDH).

List, ktorého iniciátorom je grécky europoslanec Stelios Kymburopulos, podpísalo 40 poslancov EP zo šiestich politických skupín. Dokument je reakciou na nedávnu vraždu gréckeho novinára Jorgosa Karaivaza. Poslanci pripomenuli, že po atentáte na maltskú novinárku Daphne Caruanovú Galiziovú v roku 2017 a slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka v roku 2018 je to ďalší opovrhnutiahodný čin, ktorý dokazuje, že fyzické hrozby a násilie páchané na novinároch v EÚ majú stúpajúcu tendenciu.

Europoslanci v otvorenom liste zdôraznili kľúčovú úlohu nezávislých médií pre demokratickú spoločnosť založenú na zásadách právneho štátu a vyzvali eurokomisiu na urýchlené prijatie Odporúčania o bezpečnosti novinárov, ako sa uvádza v Akčnom pláne pre európsku demokraciu z roku 2020. Toto odporúčanie by sa malo zamerať aj na hrozby namierené proti novinárkam, ktoré sú čoraz častejšie terčom hrozieb v reálnom živote, ako aj offline prostredí.

Poslanci v závere svojho listu vyjadrili presvedčenie, že takýto krok bude dôležitým prvým signálom pre občanov, že EÚ je odhodlaná chrániť slobodu médií a demokraciu a tiež odkaz pre páchateľov, že ich trestne činy nezostanú nepotrestané.

spravodajca TASR Jaromír Novak