Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Windsorský hrad otvoril terasovú záhradu po prvý raz za 40 rokov

Hrad Windsor Foto: TASR

Návštevníci hradu sa budú môcť prejsť po záhrade vytvorenej v 20. rokoch 19. storočia počas víkendov v auguste až septembri.

Windsor 6. augusta (TASR) - Windsorský hrad, jedno z oficiálnych sídiel britskej kráľovnej Alžbety II., otvoril svoju východnú terasovú záhradu pre verejnosť po prvý raz za vyše 40 rokov. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra Reuters.

Návštevníci hradu, v ktorom panovníčka strávila uplynulé mesiace počas obmedzenia pohybu obyvateľstva zavedeného v súvislosti s koronavírusovou pandémiou, sa budú môcť prejsť po záhrade vytvorenej v 20. rokoch 19. storočia počas víkendov v auguste až septembri.

V súčasnosti záhradu tvorí 3500 ružových sadeníc vysadených okolo centrálnej fontány.

"Prvá záhrada tu bola vytvorená v roku 1824 počas vlády kráľa Juraja IV.," uviedol kurátor Windsorského hradu Richard Williams. "Na ochranu hradných múrov kráľ Karol II. v 17. storočí vytvoril túto terasu," dodal.

Záhrady boli neskôr v 19. storočí výrazne pretvorené za vlády kráľovnej Viktórie a jej manžela princa Alberta. Za súčasným vzhľadom záhrady z roku 1971 je však princ Philip, manžel britskej panovníčky Alžbety II. Windsorský hrad, ktorý leží západne od Londýna, založil v 11. storočí kráľ Viliam Dobyvateľ.