Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Afganci v obavách pred Talibanom mažú svoju digitálnu stopu

Afganec sa fotí s bojovníkmi Talibanu počas ich hliadkovania v Kábule 19. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Vymazanie osobnej digitálnej stopy je zložité. Aj keď Afganci odstránia svoje príspevky zo sociálnych sietí, na internete je mnoho stránok, na ktorých sa môže nachádzať ich fotografia, tvrdí americký magazín Wired.

Kábul 19. augusta (TASR) - Afganci, ktorí vo svojej vlasti pracovali pre americkú armádu a západných spojencov, vymazávajú zo sociálnych sietí príspevky, ktoré by ich mohli kompromitovať. Ide najmä o fotografie a informácie, ktoré by mohli poslúžiť militantom z hnutia Taliban ako zámienka pre krutú odplatu. Informoval o tom americký magazín Wired, ktorý oslovil viacerých znepokojených obyvateľov Kábulu i ďalších afganských miest.

Jedným z oslovených bol muž menom Muhibulláh, ktorý niekoľko rokov pracoval ako tlmočník pre viacero zahraničných spoločností, ale aj pre americkú armádu v Kandaháre. Keď mesto obsadil Taliban, utiekol do Kábulu. Keď militanti obsadili aj afganskú metropolu, rozhodol sa spáliť dokumenty, ktoré dokazovali, že pracoval pre Spojené štáty.

Podľa magazínu Wired ďalší Afganci, ktorí pracovali pre USA, dokumenty starostlivo schovali, pretože sa chcú pokúsiť na základe nich získať americké víza. Väčším problémom pre bezpečnosť je však digitálna stopa. Wired napísal, že fotografie zo sociálnych sietí "môžu Talibanu poslúžiť ako dôkaz pre prípadný trest alebo vraždu. Existuje viacero rôznych spôsobov, ktorými môže militantné hnutie získať kompromitujúce dôkazy: ide o informácie uložené v telefóne, kontakty alebo správy. Taliban môže zneužiť aj informácie na internete," tvrdí Wired.

"Je ťažké nájsť balans medzi získavaním informácií - napríklad o tom, čo sa deje na letisku (v Kábule), a o ľuďoch, ktorí sa vás pokúšajú zachrániť - (a na strane druhej) s odstránením akýchkoľvek dôkazov, ktoré by skupina (Taliban) zneužila na to, aby vás do niečoho zaplietla a exemplárne potrestala," povedal Welton Chang z americkej humanitárnej organizácie Human Rights First.

Podľa Wired je vymazanie osobnej digitálnej stopy zložité. Aj keď Afganci odstránia svoje príspevky zo sociálnych sietí, na internete je mnoho stránok, na ktorých sa môže nachádzať ich fotografia. Wired spomenul napríklad snímky na webových stránkach rôznych mimovládnych organizácií, ktoré pôsobili v Afganistane.

Agentúra Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (USAID) už počas uplynulého víkendu zaslala e-mail svojim partnerom, v ktorom ich požiadala, aby "vymazali fotografie a informácie z webových stránok a sociálnych sietí, ktoré by mohli byť zneužité v neprospech jednotlivcov alebo skupín", píše Wired.