Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Wizz Air z bezpečnostných dôvodov pozastaví letecké spoje do Kišiňova

Wizz Air, archívne foto Foto: TASR/František Iván

Moldavsko pre ruské letecké útoky na ukrajinskú kritickú infraštruktúru zaznamenalo výpadky dodávok energie a na moldavské územie od začiatku vojny na Ukrajine niekoľko krát dopadli úlomky rakiet.

Kišiňov 28. februára (TASR) - Nízkonákladová letecká spoločnosť Wizz Air sídliaca v Maďarsku v pondelok oznámila, že z bezpečnostných dôvodov pozastaví všetky lety do moldavskej metropoly Kišiňov. Toto rozhodnutie prichádza v čase rastúceho napätia medzi Ruskom a Moldavskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vzhľadom na nedávny vývoj a vysoké, aj keď nie bezprostredné riziko vo vzdušnom priestore krajiny, spoločnosť Wizz Air prijala náročné, no zodpovedné rozhodnutie pozastaviť od 14. marca všetky svoje lety do Kišiňova," uviedla letecká spoločnosť vo vyhlásení.

Moldavsko, kandidát na vstup do EÚ s 2,6 miliónmi obyvateľov, sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu obáva, že by sa mohlo stať ďalším cieľom Moskvy.

Kišiňov v uplynulých týždňoch upozornil na "pokusy o destabilizáciu" krajiny. Moldavsko pre ruské letecké útoky na ukrajinskú kritickú infraštruktúru viackrát zaznamenalo výpadky dodávok energie a na moldavské územie od začiatku vojny na Ukrajine niekoľko krát dopadli úlomky rakiet.

Wizz Air je prvou leteckou spoločnosťou, ktorá sa rozhodla pozastaviť lety do moldavskej metropoly, píše AFP. Moldavské ministerstvo dopravy vyjadrilo poľutovanie nad rozhodnutím spoločnosti Wizz Air a ubezpečilo, že lety do krajiny sú bezpečné.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová pred dvoma týždňami varovala obyvateľov pred novými pokusmi Ruska narušiť politickú situáciu v krajine. Do týchto akcií sa podľa nej majú zapájať diverzanti s vojenským výcvikom prezlečení za civilistov, ktorí budú mať za úlohu podnikať násilné činy a útočiť na vládne budovy. Moskva takéto obvinenia poprela.