Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Minulý rok patril medzi sedem najteplejších rokov v histórii meraní

Na archívnej snímke z 30. júna 2021 muž relaxuje v bazéne mestskej radnice počas horúčav v Edmontone. Foto: TASR/AP

WMO varovala, že globálna priemerná teplota v roku 2021 sa priblížila k spodnej hranici nárastu teploty, ktorú sa snaží odvrátiť Parížska klimatická dohoda.

Ženeva 19. januára (TASR) - Posledných sedem rokov bolo v globálnom meradle najteplejších od začiatku vedenia záznamov pred viac ako sto rokmi. Uviedla to v stredu Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že vlaňajšie teploty boli vysoké napriek ochladzujúcemu efektu, ktorý začiatkom roka priniesol oceánsky a atmosférický jav La Niňa. Informovala o tom agentúra AFP.

"Všetkých sedem najteplejších rokov (v histórii meraní) bolo od roku 2015," uviedla WMO vo vyhlásení. "Od 80. rokov 20. storočia bolo každé ďalšie desaťročie teplejšie než predošlé. Očakáva sa, že tento trend bude pokračovať," dodala WMO.

Šéf WMO Petteri Taalas poznamenal, že "opakujúce sa javy La Niňa spôsobili, že otepľovanie v roku 2021 bolo v porovnaní s predošlými rokmi relatívne menej výrazné". Napriek tomu bol však vlaňajšok teplejší než predchádzajúce roky ovplyvnené týmto fenoménom, dodal.
Na archívnej snímke z 11. júla 2021 ľudia kráčajú okolo merača teploty vzduchu, ktorý ukazuje 56 stupňov Celzia v Národnom parku Údolie smrti v americkom štáte Kalifornia.
Foto: TASR/AP

Hoci sa jav La Niňa vyskytuje každých dva až sedem rokov, od roku 2020 sa objavil už dvakrát, pripomína AFP.

Uvedené skutočnosti podľa Taalasa svedčia o tom, že celkové dlhodobé otepľovanie spôsobené nárastom koncentrácie skleníkových plynov je v súčasnosti omnoho výraznejšie než medziročná premenlivosť priemerných globálnych teplôt spôsobená prirodzene sa vyskytujúcimi klimatickými faktormi.

Priemerná globálna teplota bola v roku 2021 podľa WMO približne o 1,11 stupňa Celzia vyššia než pred začiatkom priemyselnej revolúcie v rokoch 1850-1900. Zároveň bol rok 2021 siedmym v poradí, počas ktorého boli globálne teploty vyššie o viac ako jeden stupeň Celzia oproti obdobiu pred priemyselnou revolúciou. WMO varovala, že "globálna priemerná teplota v roku 2021 sa priblížila k spodnej hranici nárastu teploty, ktorú sa snaží odvrátiť Parížska klimatická dohoda". Jej cieľom je obmedziť globálne otepľovanie pod hranicu dva stupne Celzia, najlepšie na 1,5 stupňa.

WMO vyhotovila svoje závery na základe dát od šiestich popredných inštitúcií vrátane Služby Európskej únie pre klimatickú zmenu Copernicus (C3S) a amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA), ktorý podobné zistenia zverejnil minulý týždeň a rok 2021 označil za šiesty najteplejší.