Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

WMO upozorňuje na nárast teplôt v Európe za posledných 30 rokov

Na snímke teplomer na slnku v obci Vinné v okrese Michalovce vo švrtok poobede 8. júla 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

V dôsledku zvyšovania teplôt stratili alpské ľadovce v období rokov 1997 - 2021 až 30 metrov zo svojej hrúbky a Grónsky ľadovec sa topí, čo prispieva k náraste hladiny mora.

Ženeva 2. novembra (TASR) - Teploty v Európe sa za uplynulých 30 rokov zvýšili viac než dvojnásobne v porovnaní s celosvetovým priemerom nárastu teplôt. Ide o najvyšší nárast zo všetkých kontinentov. TASR o tom informuje na základe správy, ktorú v stredu zverejnila Svetová meteorologická organizácia (WMO).

WMO a Európska Služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) v spoločnej správe uvádzajú, že teploty v Európe sa v priemere zvýšili o 0,5 stupňa Celzia počas každého desaťročia v období od roku 1991 do 2021. Nárast teplôt má podľa WMO pokračovať a na spoločnosť, hospodárstva a ekosystémy budú vplývať mimoriadne horúčavy, lesné požiare, záplavy a ďalšie prejavy klimatickej zmeny.

V dôsledku zvyšovania teplôt stratili alpské ľadovce v období rokov 1997 - 2021 až 30 metrov zo svojej hrúbky a Grónsky ľadovec sa topí, čo prispieva k náraste hladiny mora.

Počasie a klíma si v roku 2021 vyžiadali stovky obetí na životoch, priamo zasiahli viac než 1,5 milióna ľudí a spôsobili hospodárske škody v hodnote viac než 50 miliárd dolárov. Približne 84 percent týchto činiteľov tvorili záplavy alebo smršte.

Viaceré európske krajiny sú však veľmi úspešné v znižovaní emisií skleníkových plynov, pripomína WMO. Objem týchto plynov sa v EÚ medzi rokmi 1990 a 2020 znížil o 31 percent. Cieľom je dosiahnuť 55-percentné zníženie do roku 2030.

Európa je podľa WMO takisto jedným z najvyspelejších regiónov v oblasti medzinárodnej spolupráce v spojitosti s klimatickou zmenou.

WMO delí svet na šesť regiónov. Európsky má 50 krajín a zahŕňa aj polovicu Arktídy, ktorá sa otepľuje v rýchlom tempe, píše agentúra AFP.