Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

WSJ: Si Ťin-pching sa má rozprávať so Zelenským

Čínsky prezident Si Ťin-pching je zobrazený na obrazovke, v Pekingu v pondelok 13. marca 2023. Foto: TASR/AP

Peking uzavrel vlani vo februári s Moskvou tzv. partnerstvo bez hraníc, a to len niekoľko týždňov pred vypuknutím ruskej invázie na Ukrajinu.

Peking 13. marca (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching má čoskoro telefonovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, a to vôbec prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Ich video-hovor sa má uskutočniť zrejme po tom, ako Si Ťin-pching na budúci týždeň navštívi Moskvu. S odvolaním sa na nemenované zdroje dobre oboznámené so situáciou o tom v pondelok informoval denník The Wall Street Journal (WSJ).

Niektoré z citovaných zdrojov uviedli, že plánované stretnutie čínskeho lídra s ruskými prezidentom Vladimirom Putinom aj video-hovor so Zelenským odzrkadľujú snahy Pekingu zohrávať aktívnejšiu úlohu v rámci snáh o ukončenie vojny na Ukrajine.

Čína sa nedávno ponúkla na sprostredkovanie mierových rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou. Táto iniciatíva však na Západe vyvolala skeptickú reakciu vzhľadom na diplomatickú podporu Ruska zo strany Pekingu, pripomenula agentúra Reuters.

Peking uzavrel vlani vo februári s Moskvou tzv. partnerstvo bez hraníc, a to len niekoľko týždňov pred vypuknutím ruskej invázie na Ukrajinu. Obe krajiny odvtedy opakovane deklarujú neochvejnosť svojich vzájomných vzťahov.

Komunistická Čína dlhodobo odmieta odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu a kritizuje západné sankcie voči Moskve. V poslednej dobe sa na Západe objavili aj obavy, že by Peking mohol začať Rusku dodávať aj zbrane a muníciu.