Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Wyborcza.pl: Mať deti sa v sekulárnom Česku cení viac než v Poľsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Podľa prieskumu verejnej mienky, z ktorého denník citoval, je 48 percent Čechov presvedčených, že mať deti je povinnosť voči spoločnosti, pokým to isté si myslí len 22 percent Poliakov.

Varšava 31. októbra (TASR) - Poľský denník Gazeta Wyborcza v pondelok informoval, že v Českej republike, veľmi sekulárnom štáte, sa mať deti pokladá za väčšiu hodnotu než v Poľsku, kde má katolícka cirkev silný vplyv na poľskú spoločnosť. Správu zmonitorovala tlačová agentúra PAP.

Podľa prieskumu verejnej mienky, z ktorého denník citoval, je 48 percent Čechov presvedčených, že mať deti je povinnosť voči spoločnosti, pokým to isté si myslí len 22 percent Poliakov. Ženy v Česku sú ochotnejšie odísť z pracovného procesu a vychovávať malé deti, pričom iba 20 percent z nich ďalej pracuje. Pre porovnanie, v Poľsku pracuje 60 percent matiek detí do veku dvoch rokov.

Poľsko patrí ku krajinám s najnižšou mierou pôrodnosti v Európe: v roku 2021 sa v krajine narodilo 331.000 detí, čo je o 24.000 menej než v roku 2000, pripomenul portál denníka Wyborcza.pl.