Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

FOTO: Yellowstonský národný park museli v dôsledku záplav evakuovať

Rieka Boulder južne od Big Timberu zaplavuje cesty a domy v pondelok 13. júna 2022. Foto: TASR/AP

Hladina rieky Yellowstone, ktorá cez rovnomenný národný park preteká, dosiahla výšku viac ako 4,2 metra, čím prekonala dovtedajší rekord z roku 1918, keď stúpla do výšky 3,5 metra.

Washington 14. júna (TASR) - Severnú časť amerického Yellowstonského národného parku museli evakuovať po tom, čo ho v dôsledku silných dažďov postihli záplavy a zosuvy pôdy, píše TASR. Návštevníci majú nateraz vstup do parku zakázaný. V utorok o tom informoval správca parku Cam Sholly, uviedla televízia CNN.

"Našou hlavnou prioritou je evakuovať severnú časť parku, kde voda zničila viacero ciest a mostov," skonštatoval Sholly. Dodal, že v oblasti zaznamenali aj niekoľko zosunov pôdy.

Diaľnica medzi Gardinerom a Mammothom v americkej Montane je podmytá počas záplav 13. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Podobným problémom čelí aj niekoľko obcí v blízkosti parku. Miestne úrady informovali, že v dôsledku zničenej cestnej a mostnej infraštruktúry nie je možné obyvateľov niektorých z nich evakuovať. Neodporúčajú tiež piť vodu z vodovodu, keďže zosuvy poškodili potrubia a voda zaplavila studne.

Hladina rieky Yellowstone, ktorá cez rovnomenný národný park preteká, dosiahla výšku viac ako 4,2 metra, čím prekonala dovtedajší rekord z roku 1918, keď stúpla do výšky 3,5 metra. Podľa meteorológov za to okrem prívalových dažďov môže i topenie snehu.

Na snímke rozvodnená rieka Yellowstone zaplavila malú lodenicu v americkom meste Gardiner 13. júna 2022.
Foto: TASR/AP


Záplavy v Yellowstonskom národnom parku sú súčasťou vlny extrémnych výkyvov počasia, ktoré Spojené štáty sužujú už niekoľko dní. Na stredozápade krajiny sa vyskytli silné búrky, v dôsledku ktorých zostali tisícky domácnosti bez elektriny. V Chicagu vydali výstrahy pred tornádami a horúčavy postihli oblasti, v ktorých žije dovedna viac než tretina obyvateľov USA.