Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

YouTube obnovil Trumpovi prístup k používateľskému účtu

Donald Trump. Foto: TASR/AP

YouTube a ďalšie on-line platformy zablokovali Trumpove účty po tom, ako priaznivci exprezidenta 6. januára 2021 vtrhli do priestorov washingtonského Kapitolu.

Washington 17. marca (TASR) - Spoločnosť YouTube opätovne umožnila bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi prístup na jeho používateľský kanál. Urobila tak viac než dva roky po jeho zablokovaní po útoku na Kapitol z januára 2021. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AFP.

YouTube a ďalšie on-line platformy zablokovali Trumpove účty po tom, ako priaznivci exprezidenta 6. januára 2021 vtrhli do priestorov washingtonského Kapitolu. Ako dôvod uviedli hrozbu ďalšieho násilia.

Exprezident nemohol na YouTube zverejňovať žiadny obsah a jeho 2,6 milióna odberateľov nemohlo jeho už predtým zverejnené videá komentovať.

Twitter Trumpove účty odblokoval ešte vlani v novembri po tom, ako túto spoločnosť prevzal miliardár a podnikateľ Elon Musk. Spoločnosť Meta, ktorá prevádzkuje Facebook i Instagram, obnovenie exprezidentových účtov oznámila koncom januára.

Trump v novembri 2022 oznámil svoju kandidatúru na post prezidenta USA vo voľbách v roku 2024. Obnovené účty na on-line platformách však zatiaľ nepoužíva. Trump v októbri 2021 spustil vlastnú sociálnu sieť Truth Social.

Spoločnosť YouTube uviedla, že Trumpov účet obnovuje po dôkladnom zvážení rizika a v úsilí dať všetkým hlavným kandidátom pred voľbami vyrovnané šance oslovovať voličov.

Priaznivci Trumpa 6. januára 2021 zaútočili na políciu, prerazili barikády a vstúpili do Kapitolu v neúspešnej snahe zabrániť Kongresu v potvrdení volebného víťazstva súčasného prezidenta Joea Bidena v roku 2020.

Trump pre možné podnecovanie svojich podporovateľov k útoku čelil ústavnej žalobe (impeachmentu), americký Senát ho však vo februári 2021 v hlasovaní oslobodil. Incident zo 6. januára, pri ktorom prišlo o život viacero ľudí, vyšetroval i výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu.