Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

YouTube predĺži blokádu Trumpovho účtu o ďalší týždeň

Na archívnej snímke z 20.marca 2018 je logo Youtube. Foto: TASR/AP

Spoločnosť 13. januára zablokovala Trumpov účet a odstránila jedno z jeho videí pre porušenie predpisov zameraných proti podnecovaniu násilia.

Washington 20. januára (TASR) - Platforma YouTube v utorok oznámila, že pre obavy z ďalších násilností počas stredajšej prezidentskej inaugurácie v USA o najmenej sedem dní predĺžila blokádu kanála odchádzajúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Informovala o tom agentúra Reuters.

Trump predtým v utorok v 19-minútovom videu zverejnenom na kanáli Bieleho domu kritizoval "ukončenie" diskusie v tejto veci. "V Amerike netrváme na absolútnom prispôsobovaní sa ani nepresadzujeme prísnu ortodoxnosť a represívne pravidlá vyjadrovania. Jednoducho to nerobíme," uviedol.

YouTube 13. januára na týždeň zablokoval Trumpov účet a odstránil jedno z jeho videí pre porušenie predpisov zameraných proti podnecovaniu násilia. Stalo sa tak po tom, čo do amerického Kapitolu 6. januára vtrhli Trumpovi prívrženci v čase, keď tam kongresmani mali definitívne potvrdiť volebné víťazstvo Joea Bidena.

Účet Trumpovi v januári natrvalo zrušila sociálna sieť Twitter. Spoločnosť tento krok zdôvodnila rizikom ďalších násilností. Zároveň dospela k záveru, že Trumpove príspevky porušovali zásady týkajúce sa podnecovania k násiliu.

Výkonný riaditeľ spoločností Google a Alphabet Sundar Pichai minulý týždeň pre Reuters uviedol, že Trumpov účet zrušia len v prípade, ak ich vnútorné predpisy poruší trikrát v priebehu 90 dní. Trumpove účty medzitým na neurčito zablokoval Trumpovi aj Facebook.