Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Z Azovstaľu sa dostalo 20 civilistov, tvrdia ukrajinskí vojaci

Satelitná snímka z Planet Labs PBC z 27. apríla 2022 ukazuje poškodenie v oceliarni Azovstaľ v Mariupole na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Oceliarne Azovstaľ sú posledným miestom organizovaného ukrajinského odporu v Mariupole proti presile ruských inváznych síl.

Kyjev 30. apríla (TASR) - Skupina 20 civilistov opustila v sobotu obliehaný komplex oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, uviedli ukrajinskí vojaci. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

"Dvadsať civilistov, žien a detí... bolo premiestnených na vhodné miesto a dúfame, že budú evakuovaní do Záporožia, na územie ovládané Ukrajinou," povedal Sviatoslav Palamar, zástupca veliteľa ukrajinského pluku Azov.

Reportér ruskej agentúry TASS predtým v sobotu informoval, že z oceliarní odišlo 25 civilistov vrátane šiestich detí mladších ako 14 rokov. Túto informáciu však nebolo možné nezávisle overiť.

Oceliarne Azovstaľ sú posledným miestom organizovaného ukrajinského odporu v Mariupole proti presile ruských inváznych síl. Podľa agentúry AFP sa v podzemných bunkroch pod oceliarňami, takmer úplne zničenými v dôsledku ruských útokov, stále ukrývajú stovky ukrajinských vojakov a civilistov, pričom mnohí z nich potrebujú lekársku pomoc.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň nariadil, aby ruské jednotky na oceliarenský areál neútočili, ale aby ho hermeticky uzavreli. Ukrajina však deklaruje, že Azovstaľ je naďalej terčom útokov ruských jednotiek. Moskva tvrdí, že zvyšok z veľkej časti zničeného prístavného mesta Mariupol je po týždňoch bojov pod ruskou kontrolou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane upozornil, že zabitie obrancov Azovstaľu bude mať za následok úplný koniec mierových rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou, pripomína AFP.