Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Z funkcie dobrovoľne odstúpil predseda vietnamského parlamentu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

Hanoj 26. apríla (TASR) — Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na spravodajský portál VN Express.

Ústredný výbor vietnamskej komunistickej strany na svojom mimoriadnom zasadnutí akceptoval „dobrovoľný“ odchod 67-ročného Huea z funkcie člena politbyra, člena ústredného výboru strany a predsedu Národného zhromaždenia. Podľa ústredného výboru Vuong Dinh Hue „porušil stanovy strany“ týkajúce sa správania jej kádrov, čo malo vplyv na jej povesť, ako aj na povesť štátu a jeho samého.

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane. Stalo sa tak štyri dni po tom, čo bol na základe obvinení zo zneužívania postavenia a moci na osobný prospech zatknutý 48-ročný zástupca vedúceho kancelárie parlamentu Pham Thai Ha.

Hue bol predsedom vietnamského Národného zhromaždenia od marca 2021. Po prezidentovi, predsedovi vlády a šéfovi komunistickej strany bol štvrtým najvýznamnejším politikom vo Vietname.

Za podobných okolností odstúpil 21. marca 2024 z funkcie vietnamský prezident Vo Van Thuong. V úrade bol len niečo viac ako rok, čo je najmenej v dejinách Vietnamu.