Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Z funkcie ma môže odvolať iba Miloš Zeman, tvrdí hradný kancelár Mynář

Sanitka s českým prezidentom Milošom Zemanom prichádza do Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe 10. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Dal tak najavo, že zo svojej funkcie nemieni odstúpiť.

Praha 19. októbra (TASR) - Hradný kancelár Vratislav Mynář v utorok vyhlásil, že jediným, kto ho môže odvolať, je prezident Miloš Zeman. Dal tak najavo, že zo svojej funkcie nemieni odstúpiť, píše spravodajský portál Novinky.cz.

O rezignácii či odvolaní hradného kancelára Mynářa v súvislosti s jeho postupom počas Zemanovej hospitalizácie hovoril dosluhujúci premiér Andrej Babiš, ako aj pravdepodobný budúci premiér Petr Fiala.

"Prezidentom republiky je Miloš Zeman, ktorý ma do funkcie vymenoval a ako jediný má právo ma odvolať," uviedol Mynář na webe Hradu. "K výrokom akýchkoľvek politikov sa nebudem vyjadrovať," doplnil stručné vyhlásenie.

Predseda Senátu Miloš Vystrčil v pondelok konštatoval, že kancelár Mynář mal už od minulej stredy správu lekárov o prezidentovom stave, v ktorej sa uvádzalo, že Zeman nie je schopný vykonávať pracovné povinnosti. Prezidentská kancelária však o zdravotnom stave hlavy štátu neinformovala. Navyše napriek prezidentovmu stavu umožnila, aby ho o deň neskôr navštívil predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček, ktorý následne oznámil, že Zeman podpísal dokumenty o zvolaní ustanovujúcej schôdze dolnej komory parlamentu na 8. novembra.

Polícia začne v súvislosti s informáciami, ktoré odzneli na pondelňajšej tlačovej konferencii predsedu Senátu Miloša Vystrčila, vyšetrovať možné trestné činy proti republike. Medzi tie patrí napríklad sabotáž, rozvracanie republiky či vlastizrada, píšu Novinky.cz