Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Z funkcie odstúpil už štvrtý člen libanonskej vlády

Civilisti vynášajú obeť na ulici po masívnej explózii v prístave v Bejrúte 4. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Rezignácia ministra Wazního privádza celý vládny kabinet premiéra Hassána Dijába bližšie k pádu v súvislosti s explóziou zo 4. augusta, po ktorej v krajine opätovne vypukli protesty.

Bejrút 10. augusta (TASR) - Libanonský minister financií Ghází Wazní odstúpil v pondelok z funkcie. Ide už o štvrtého člena vlády, ktorý podal demisiu po tragickom výbuchu v bejrútskom prístave, pripisovanom zanedbávaniu zo strany štátu. Informovala o tom agentúra AFP.

Rezignácia ministra Wazního privádza celý vládny kabinet premiéra Hassána Dijába bližšie k pádu v súvislosti s explóziou zo 4. augusta, po ktorej v krajine opätovne vypukli protesty.

Vláda sa v priebehu dňa stretne na mimoriadnom rokovaní venovanom výbuchu z minulého týždňa. Podľa tlačovej agentúry AP nie je vylúčené, že na tomto zasadnutí podá demisiu celý kabinet. Ak by odstúpilo sedem ministrov, kabinet by sa automaticky stal dočasnou vládou. Silná explózia, rovnako ako závažná ekonomická kríza, je všeobecne považovaná za dôsledok desaťročí korupcie a neschopnosti libanonských politikov.

Pred Wazním oznámila v pondelok svoju rezignáciu ministerka spravodlivosti Marie-Claude Nadžmová, ktorá sa dva dni po udalosti stala terčom slovných útokov protestujúcich na poškodenej bejrútskej ulici. V nedeľu odstúpili minister životného prostredia Demianos Kattar a ministerka informácií Manál abd as-Samadová.

Minulotýždňový výbuch si vyžiadal viac než 160 mŕtvych a vyše 6000 zranených. Mohutná tlaková vlna spôsobila rozsiahlu devastáciu metropoly a prístav prakticky zrovnala so zemnou. Podľa prvotného vyšetrovania bol príčinou výbuchu požiar, ktorý odpálil skladisko explozívnych látok skladovaných v prístav od roku 2013.

Dijáb v sobotu oznámil, že na budúci týždeň iniciuje konanie predčasných parlamentných volieb. Ani týmto oznámením však neupokojil pokračujúce protivládne protesty v Bejrúte.

Medzinárodní darcovia prisľúbili v nedeľu takmer 300 miliónov eur na pomoc Libanonu. Na virtuálnej konferencii sa zúčastnili predstavitelia 36 štátov sveta a medzinárodných organizácií. Medzi účastníkmi nechýbal napríklad prezident USA Donald Trump. Najväčšie príspevky prisľúbili Francúzsko, EÚ či Británia.

OSN odhadla, že Libanon bude len v priebehu nasledujúcich troch mesiacov potrebovať pomoc v objeme 117 miliónov dolárov. Táto suma pokrýva len výdavky na urgentne potrebnú lekársku starostlivosť, jedlo a ubytovanie ľudí bez strechy nad hlavou. Účastníci konferencie prisľúbili aj "vierohodné a nezávislé" vyšetrenie výbuchu.