Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Grécky Titanic pochoval minimálne 10 ľudí. Mŕtvych môže byť aj viac

Na videosnímke evakuácia pasažierov z horiaceho trajektu v Jadranskom mori 28. decembra 2014. Foto: TASR

Podľa oficiálnych údajov bolo na palube 478 ľudí vrátane 56 členov posádky. Talianske námorníctvo teraz oznámilo, že 80 zachránených vôbec nebolo na zozname pasažierov. Informuje o tom idnes.cz.

Rím 29. decembra (Teraz.sk/TASR) - Desať mŕtvych po požiari talianskeho trajektu zrejme nebude konečnou bilanciou námorného nešťastia. Naďalej panuje chaos v počte ľudí na lodi. Podľa oficiálnych údajov bolo na palube 478 ľudí vrátane 56 členov posádky. Talianske námorníctvo teraz oznámilo, že 80 zachránených vôbec nebolo na zozname pasažierov. Informuje o tom portál idnes.cz.

Taliansko, ktoré záchranné operácie koordinovala, tvrdí, že evakuovaných bolo 427 ľudí. Po odpočítaní obetí zostáva 40 ľudí, ktorých osud je nejasný. Talianske úrady naznačujú, že oficiálne oznámený zoznam pasažierov nakoniec nemusí udávať skutočný počet cestujúcich, pretože to môže byť len zoznam rezervácií, píše idnes.cz. To by podľa portálu znamenalo, že nie každý na spomínanom zozname preto na palubu skutočne nastúpil.

Minister povedal, že je predčasné uvažovať, či niekto chýba. Naznačil, že lodná spoločnosť mohla na svojom zozname 478 ľudí na palube evidovať aj cestujúcich, ktorí si miesto na trajekte zakúpili, ale napokon nenastúpili. Zdôraznil, že kontrolujú zoznamy cestujúcich so zachránenými.

Medzi tými, čo prežili, však boli aj ľudia, ktorí na zozname lodnej spoločnosti neboli, čo naznačuje, že cestovali načierno.



Trajekt vyplával z gréckeho prístavu Patras a smeroval do talianskej Ancony. Požiar vypukol v nedeľu ráno okolo 06.00 h miestneho času približne 74 kilometrov severozápadne od gréckeho ostrova Korfu.

Trajekt Norman Atlantic plával z Grécka do talianskej Ancony, požiar na ňom vypukol okolo 4.30 h v nedeľu ráno. Peklo trvalo asi 37 hodín.

Podľa online vydania gréckeho týždenníka To Vima sú nezvestní ešte 38 ľudia. Zdroje z vyšetrovania to denníku La Repubblica potvrdili. "Pokračujeme v prehľadávaní mora," citovali noviny ministerku obrany.




Špeciálne tímy talianskej pobrežnej stráže pokračujú aj v prehľadávaní vnútrajšku trajektu Norman Atlantic. V oblasti trajektu sa naďalej nachádza päť gréckych vrtuľníkov, jedna grécka fregata a ďalšia loď, napísala AP.

Česká spravodajská televízia ČT24 uviedla, že poslední ľudia - kapitán trajektu a štyria námorníci - loď opustili krátko pred 16.00 h. České veľvyslanectvo v Aténach poprelo nedeľňajšie správy miestnych úradov, podľa ktorých boli na trajekte desiati českí cestujúci. Podľa informácií ambasády žiaden Čech na trajekte nebol.

Kapitán diaľkovej námornej plavby Karel Zeman v rozhovore pre Českú televíziu povedal, že požiar vzbĺkol v garáži v podpalubí, ľudia preto museli vyjsť na otvorené paluby za zimy a silného vetra a zostať tam celé hodiny. "Vietor je taký silný, že mohol niektorého z cestujúcich zmiesť do mora," vyhlásil. Zachránení sú podchladení, priotrávení oxidom uhoľnatým a jedna žena má zlomeninu panvy.

V súvislosti s uvádzanými rozdielnymi počtami ľudí na palube sa objavili špekulácie, že niektoré z áut prevážalo utečencov.

ČT24 tiež uviedla, že požiar na trajekte je údajne čiastočne pod kontrolou a loď sa pokúša odtiahnuť do prístavu remorkér vyslaný z Brindisi.

Evakuovali aj tehotnú ženu

Zachrániť sa podarilo napríklad ženu v 30. týždni tehotenstva i jej dve deti vo veku troch a piatich rokov, ktoré spadli do vody.

Podľa agentúry ANSA bolo medzi cestujúcimi 234 Grékov, 54 Turkov, 22 Talianov, 22 Albáncov, 18 Nemcov, desať Maďarov, deväť Francúzov, osem Gruzíncov, sedem Bulharov, šesť Rakúšanov, päť Sýrčanov, traja občania Macedónska, traja Holanďania, traja Belgičania, dvaja Rusi, dvaja Švajčiari, dvaja Ukrajinci, dvaja Iračania dvaja Afganci, dvaja Briti a po jednom Chorvátovi, Švédovi, Kanaďanovi, Egypťanovi, Malťanovi a Rumunovi.
Trajekt odtiahnu Albánci

Albánsky vlečný člen z prístavu Vlorë odtiahne trajekt so stovkami ľudí na palube, na ktorom dnes pri pobreží Grécka vypukol požiar, do hlavného albánskeho prístavu Durres, kam ho ženú aj silné vetry. Povedal to Luan Kore, ktorý šéfuje vlečným člnom v uvedenom albánskom prístave, informovala agentúra Reuters.

Druhý, silnejší remorkér pomôže vlečnému člnu na časti cesty, dodal.

Plavidlo nie je schopné manévrovania a prúd ho unáša smerom k pobrežiu Albánska. Na záchrannej akcii sa podieľajú tímy z Grécka, Talianska a Albánska.

Podľa gréckej televíznej stanice Mega vznikol požiar na palube, na ktorej sa nachádza vyše 220 vozidiel, a rýchlo sa šíril ďalej. Jeden cestujúci televízii povedal, že teplo z požiaru je tak intenzívne, že jeho obuv sa začala rozpúšťať.

Zhoríme tu ako myši


"Zhoríme tu ako myši," povedal cestujúci menom Nikos gréckej rozhlasovej stanici Skai.

Objavili sa už aj prvé správy o zlom technickom stave horiaceho trajektu. Grécke noviny Efimerida ton Syntakton na svojej webovej stránke napísali, že pri kontrole z 19. decembra boli zistené početné nedostatky. Okrem iného išlo o tesnenia, záchranné prostriedky, núdzové osvetlenie a najmä absenciu záchranného plánu. Tieto nedostatky by mali byť odstránené do 15 dní.