Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Z izraelského väzenia utieklo šesť Palestínčanov

Väzenská stráž hliadkuje vo väznici Gilboa na severe Izraela 6. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Väzenská správa zverejnila videozáznam, na ktorom zjavne vidieť úzky tunel vyhĺbený pod umývadlom, cez ktorí väzni ušli.

Jeruzalem 6. septembra (TASR) – Šesť Palestínčanov uniklo v pondelok z prísne stráženého väzenia na severe Izraela. Medzi utečencami, ktorí sa na slobodu dostali cez podzemný tunel, je aj známy bývalý vodca palestínskych militantov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľov väznice a polície.

Zhruba o 03:00 (02:00 SELČ) miestni obyvatelia spozorovali neďaleko väznice Gilboa „podozrivé postavy" a upozornili úrady, uvádza sa vo vyhlásení izraelskej väzenskej služby.

Gilboa je jedným z najprísnejšie strážených zariadení v krajine, píše agentúra AP.

Väzenská správa potvrdila, že medzi utečencami je aj Zakarijá Zubajdí, známy ako vodca militantných Palestínčanov z mesta Džanín ležiaceho na Izraelom okupovanom západnom brehu Jordánu. Bol bývalým lídrom Brigád mučeníkov al-Aksá a známou osobnosťou medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi.

Podľa izraelskej väzenskej služby a polície sa ihneď začala rozsiahla pátracia akcia, do ktorej sa zapojila polícia, armáda a špeciálne jednotky. Armáda uviedla, že jej príslušníci boli v rámci operácie nasadení aj na západnom brehu Jordánu.

Väzenská správa zverejnila videozáznam, na ktorom zjavne vidieť úzky tunel vyhĺbený pod umývadlom, cez ktorí väzni ušli.

Na snímke diera v zemi po úteku šiestich palestínskych väzňov z väznice Gilboa na severe Izraela 6. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


Izraelský premiér Naftali Bennett vo vyhlásení označil útek za „vážny incident" a uviedol, že o pátraní po väzňoch na úteku je pravidelne informovaný.