Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Z katedrály v Taliansku ukradli ampulku s krvou Jána Pavla II.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ampulka s krvou bola vystavená v katedrálnej Kaplnke kríža.

Rím 25. septembra (TASR) - Ampulku obsahujúcu niekoľko kvapiek krvi zosnulého pápeža Jána Pavla II. odcudzili z katedrály v talianskom meste Spoleto. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa vyjadrenie miestnej arcidiecézy.

Krádež cennej relikvie odhalili v stredu večer zriadenci, ktorí katedrálu na noc zatvárali. Následne okamžite skontaktovali políciu, uviedla vo vyhlásení Spoletsko-norcijská arcidiecéza.

Ampulka s krvou bola vystavená v katedrálnej Kaplnke kríža.

Renato Boccardo, arcibiskup spoletsko-norcijský, tento "závažný čin" odsúdil a vyslovil "úprimnú žiadosť" o vrátenie relikvie.

Archívna fotografia: Pápež Ján Pavol II., Sv. Otec vlastným menom Karol Józef Wojtyla.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Ampulku s pápežovou krvou dostala katedrála v Spolete ako dar v roku 2016 - dva roky po tom, ako bol Ján Pavol II., narodený v Poľsku ako Karol Wojtyla, vyhlásený pápežom Františkom za svätého.

Nejde však o prvý prípad krádeže relikvie Jána Pavla II. v Taliansku.

V roku 2014 odcudzili z horskej kaplnky v obci San Pietro della Ienca, ležiacej taktiež v strednej časti Talianska, kus zakrvaveného rúcha, ktoré mal pápež na sebe, keď ho v roku 1981 postrelili na vatikánskom Námestí svätého Petra. Relikvia sa vrátila na svoje miesto o týždeň. Ku krádeži sa vtedy priznali traja mladíci.