Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Z. Kovács: Maďarsko si ctí hodnoty EÚ, právny štát i slobodu tlače

Na archívnej snímke hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács Foto: TASR - Ladislav Vallach

Mimoriadna situácia a opatrenia prijaté v tejto súvislosti sú v súlade so zmluvami Únie, ako aj s maďarskou ústavou, napísal Kovács.

Budapešť 31. marca (TASR) - Maďarsko si ctí hodnoty Európskej únie (EÚ), právny štát a aj slobodu tlače, reagoval v utorok na Twitteri hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács na obavy, ktoré vyjadrila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

"Je dôležité ustrážiť, aby núdzové opatrenia členských krajín Európskej únie prijímané v súvislosti s pandémiou COVID-19 neboli na úkor základných princípov a hodnôt, na ktorých je založená Európska únia," uviedla v utorok šéfka EK v správe pre médiá.

"Mimoriadna situácia a opatrenia prijaté v tejto súvislosti sú v súlade so zmluvami Únie, ako aj s maďarskou ústavou," napísal Kovács.

Hovorca dodal, že maďarská vláda "v plnej miere súhlasí" s predsedníčkou EK, a zdôraznil, že všetky opatrenia Budapešti sú namierené na boj proti nákaze koronavírusom, pričom rešpektujú hodnoty EÚ, princípy právneho štátu a slobodu médií.

Von der Leyenová upozornila na skutočnosť, že niekoľko vlád členských krajín EÚ za posledné týždne prijalo núdzové opatrenia na riešenie zdravotnej krízy spôsobenej šírením koronavírusu. Ako však spresnila, je nanajvýš dôležité, aby núdzové opatrenia neboli na úkor základných princípov a hodnôt stanovených v zmluvách o EÚ.

Podľa jej vyjadrenia sa akékoľvek núdzové opatrenia musia obmedziť na to, čo je nevyhnutné, musia byť prísne primerané a nesmú trvať donekonečna. "Vlády musia zabezpečiť, aby takéto opatrenia podliehali pravidelnej kontrole," odkázala.

Von der Leyenová v tejto súvislosti zdôraznila, že Európska komisia bude pozorne sledovať uplatňovanie mimoriadnych opatrení vo všetkých členských štátoch EÚ.