Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ROZHOVOR: Z. Kovács: Orbánovu vládu vždy motivoval národný záujem

Na archívnej snímke z 13. júna 2015 štátny tajomník úradu maďarskej vlády zodpovedný za medzinárodnú komunikáciu Zoltán Kovács. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Z. Kovács uviedol, že v otázke transportu zbraní a posielania vojakov na Ukrajinu treba vidieť mentalitu a názory Maďarov, ktoré sa v plnej miere odzrkadľujú v odmietavom postoji maďarskej vlády.

Budapešť 29. marca (TASR) - Vláda premiéra Viktora Orbána, ktorá je v Maďarsku pri moci nepretržite od roku 2010, vždy vychádzala z národného záujmu. Trikrát k tomu dostala dvojtretinový mandát. Pri príležitosti nadchádzajúcich parlamentných volieb (3. apríla) to zdôraznil v rozhovore pre TASR štátny tajomník úradu maďarskej vlády zodpovedný za medzinárodnú komunikáciu Zoltán Kovács, podľa ktorého by vláda z uplynulého obdobia svojho vládnutia ani napriek existujúcej kritike nič nekorigovala.


S akým odhodlaním vstupujete do nedeľňajších parlamentných volieb?

V uplynulých 12 rokoch všetko, čo sa dialo – čo bolo vidieť aj z pohľadu západnej Európy – sa nedialo náhodou. Išlo o reakcie na aktuálne otázky, v ktorých vláda zaujala markantné postoje, za ktorými stojí výrazná podpora voličov. Nie náhodou dostala táto vláda trikrát po sebe dvojtretinový mandát, čo nám poskytuje sebavedomie a odhodlanie do nadchádzajúcich volieb.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa na pozvanie premiéra SR Petra Pellegriniho zúčastnila na summite krajín Vyšehradskej štvorky. Premiéri V4 si spolu s Merkelovou pripomenuli 30. výročie politických zmien v strednej Európe. Na archívnej snímke zo 7. februára 2019 zľava maďarský premiér Viktor Orbán, nemecká kancelárka Angela Merkelová, slovenský premiér Peter Pellegrini, český premiér Andrej Babiš a poľský premiér Mateusz Morawiecki pózujú pre spoločnú fotografiu.
Foto: TASR Martin Baumann


Vláda uplynulých 12 rokov čelila medzinárodnej i domácej kritike v téme otvárania sa Východu, v ktorej premiér Viktor Orbán rozvíjal vzťahy s Ruskom alebo Čínou, v otázke ochrany detí pred propagandou LGBTI, ale aj v riešení koronavírusovej pandémie či najaktuálnejšie v postojoch k rusko-ukrajinskej vojne. Je niečo, čo by ste z hľadiska vývoja urobili inak?

Vo všetkých otázkach, ktoré ste uviedli, naša vláda vychádzala z maďarských národných záujmov. Je tomu tak aj v prípade ukrajinsko-ruskej vojny. Dôsledne sme stáli na strane obhajoby územnej integrity Ukrajiny a jej suverenity, pritom sme však od prvej chvíle deklarovali, že existujú hranice, ktoré nie sme ochotní prekročiť. Takou je oblasť energetiky, v ktorej sme rovnako proti sankciám na dovoz ropy a plynu ako napríklad Nemecko či iné ďalšie krajiny, ktoré sú väčšie od nás. V otázke transportu zbraní a posielania vojakov na Ukrajinu treba vidieť mentalitu a názory Maďarov, ktoré sa v plnej miere odzrkadľujú v odmietavom postoji maďarskej vlády.


Vo Vyšehradskej štvorke (V4), ktorej Maďarsko súčasne predsedá, sa proti Maďarsku pre jeho postoje k rusko-ukrajinskému konfliktu obrátilo v uplynulých dňoch Česko, ktorého ministerka obrany Jana Černochová odmietla účasť na plánovanom stretnutí ministrov V4 v Budapešti, a kritiku adresovali Maďarsku aj najvyšší predstavitelia Poľska. Znamená to oslabenie tohto zoskupenia? Ako vidí Maďarsko perspektívu V4?

Ide v zásade o spoluprácu v rámci Európskej únie, pričom od začiatku bolo zrejmé, že existujú napríklad geostrategické či bezpečnostné otázky, v ktorých sa uhol pohľadu či postoje Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska líšia. Domnievame sa, že spolupráca tohto zoskupenia obstojí v historickej skúške času aj v tomto období vojnových okolností.



Premiér Orbán požiadal Európsku komisiu (EK), aby Maďarsko mohlo čerpať nielen nenávratnú podporu z fondu obnovy, ale aj príslušný úverový rámec, ktorý vlani predseda vlády ešte odmietol. EK ešte stále neschválila národný plán obnovy predložený Maďarskom, lebo v "maďarskom pláne chýbajú reformné plány, ktoré by zabezpečili účinný boj proti korupcii. Ako to vnímate?

Proti Maďarsku je už roky vedený politicky a ideologicky založený "hon na čarodejnice". Voči Maďarsku je uplatňovaný dvojaký meter zo zjavných ideologických príčin. Neexistuje dôvod na dvojaký meter. Je to absolútne neprijateľné v okolnostiach mieru a zvlášť neprijateľné teraz v čase, keď zúri vojna. Maďarsko má nárok na tieto finančné zdroje, má na ne nárok každý občan Maďarska.

Maďarský prezident Viktor Orbán, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyšle na parlamentné voľby v Maďarsku, ktoré sa konajú 3. apríla, rozsiahlu monitorovaciu misiu, akú doteraz nasadila spomedzi členských krajín Európskej únie iba v prípade Bulharska. Pozorovateľská misia poukazuje na zneužitie rozpočtových zdrojov, prelínanie štátnych a straníckych úloh či na transparentnosť financovania predvolebnej kampane. Aký je váš postoj?

Vždy k nám chodili pozorovatelia OBSE, nech prídu aj teraz. Nemáme čo skrývať, nemáme žiadne tajnosti. Maďarský volebný systém je v rámci EÚ jedným z najtransparentnejších, najdemokratickejších a evidentne jedným z najmenej ovplyvniteľnejších systémov. Inou otázkou však je, koho delegovali do týchto pozorovateľských misií. Vidíme, že sú v nich zástupcovia Sorosových organizácií. Presne vieme, že správa je už vopred sformulovaná. Je škoda, že OBSE, ktorá sa kedysi tešila veľkej úcte a jej pôvodnou úlohou bolo slúžiť ušľachtilým cieľom, teraz napĺňa politické ciele.

spravodajca TASR Ladislav Vallach