Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Z Kunsthausu v Zürichu zmizli dve maľby zo 17. storočia

Foto z archívu. Foto: TASR/AP

Autormi zmiznutých diel sú flámsky maliar Robert van den Hoecke a predstaviteľ maľby zlatého veku Holandska Dirck de Bray.

Ženeva 24. januára (TASR) - Zo švajčiarskeho múzea Kunsthaus v Zürichu sa stratili dve maľby zo 17. storočia. Vlani v auguste tam museli pre požiar premiestniť stovky umeleckých diel, maľby sa stratili zrejme vtedy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Autormi zmiznutých diel sú flámsky maliar Robert van den Hoecke a predstaviteľ maľby zlatého veku Holandska Dirck de Bray.

Múzeum vysvetlilo, že z výstavy bolo po požiari stiahnutých vyše 700 umeleckých diel, ktoré boli poslané na čistenie a reštaurovanie. Od začiatku tohto roka sa im však nedarí nájsť dve z týchto diel. Kunsthaus vec 13. januára nahlásil polícii, "keďže nemožno vylúčiť krádež".

Obe zmiznuté maľby už boli podľa múzea zaradené na zoznam strateného umenia (ALR) – najväčšej databázy stratených alebo ukradnutých umeleckých diel na svete. Múzeum zároveň uviedlo, že začalo aj vlastné vyšetrovanie.

"Takmer tri štvrtiny našej zbierky malieb a sôch tvoria dlhodobé pôžičky alebo dary jednotlivcov," uviedla riaditeľka múzea Ann Demeesterová vo vyhlásení. Dodala, že obrazy zmizli aj napriek bezpečnostným opatreniam.