Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Z Líbye sa začali sťahovať proturecké sýrske milície

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O stiahnutí sýrskych milícií podporovaných Ankarou rokoval s tureckými predstaviteľmi nový líbyjský dočasný premiér Abdal Hamíd Dubajba.

Paríž 25. marca (TASR) - Z územia Líbye sa začali sťahovať bojovníci protureckých sýrskych milícií. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia francúzskej diplomacie.

"Ide o jedno z povzbudivých gest, ktorého sme svedkami," uviedol citovaný zdroj, ktorý zdôraznil, že z krajiny musia odísť všetci zahraniční žoldnieri a vojaci.

O stiahnutí sýrskych milícií podporovaných Ankarou rokoval s tureckými predstaviteľmi nový líbyjský dočasný premiér Abdal Hamíd Dubajba.

Podľa citovaného zdroja AFP sa už zrejne začalo s leteckou evakuáciou sýrskych milícií z krajiny, čo je však ešte potrebné spresniť a potvrdiť.

Nová líbyjská vláda vyzvala vo štvrtok na "okamžité" stiahnutie všetkých zahraničných žoldnierov z krajiny. Výzvu podporili aj ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Talianska, ktorí vo štvrtok absolvovali návštevu Tripolisu.

Pred desiatimi dňami zložila prísahu vláda národnej jednoty (GNU). Tá by pod vedením Dubajbu mala zjednotiť túto vojnou zmietanú severoafrickú krajinu a priviesť ju k voľbám plánovaným na koniec tohto roka.

Nová administratíva nahradila medzinárodne uznávanú vládu národnej zhody (GNA) sídliacu s Tripolise a paralelne s ňou pôsobiaci vládny kabinet, ktorého baštou bol región Kyrenaika (v arabčine Barka) na východe Líbye. Ide o kľúčový región, ktorý prakticky ovládali vojenské jednotky veliteľa Chalífu Haftara. Exekutíva pôsobiaca na líbyjskom východe nebola medzinárodne uznaná.

V Líbyi vypukol chaos po povstaní z roku 2011, ktoré vzdušnými útokmi podporilo aj NATO a viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího i jeho smrti.