Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Z poľnej nemocnice v Madride prepustili posledných pacientov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šírenie nákazy sa v Španielsku v posledných týždňoch spomaľuje, hoci stále denne pribúdajú stovky úmrtí a infikovaných.

Madrid 1. mája (TASR) - Španielske úrady v piatok uzavreli veľkú provizórnu nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom, ktorú v marci zriadili v konferenčnom centre v metropole Madrid. Informovala o tom agentúra DPA.

V poľnej nemocnici v priestoroch konferenčného centra IFEMA bolo celkovo hospitalizovaných približne 4000 pacientov s ochorením COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus.

Len 17 z tam liečených pacientov zomrelo. Medzi uzdravenými je aj 103-ročná žena. Posledných z nich prepustili v piatok, čo umožnilo uskutočniť ceremóniu oficiálneho uzavretia nemocnice za účasti lokálnych politikov, píše agentúra AP.

Nemocničné lôžka a ďalšie vybavenie však v nemocnici zostanú ešte minimálne niekoľko týždňov pre prípad, že by došlo k opätovnému oživeniu epidémie v krajine. Šírenie nákazy sa v Španielsku v posledných týždňoch spomaľuje, hoci stále denne pribúdajú stovky úmrtí a infikovaných.

Pri zriadení poľnej nemocnice, ktoré trvalo len 48 hodín, pomáhala španielska armáda. Podľa medializovaných informácií malo ísť o najväčšie takéto zariadenie v Európe. Vo vnútri centra, v ktorom sa za normálnych okolností konajú veľtrhy, výstavy a kultúrne podujatia, bolo inštalovaných 1350 lôžok vrátane 16 na jednotke intenzívnej starostlivosti. Počítalo sa pri tom s tým, že v prípade potreby by tam mohlo byť hospitalizovaných až 5500 pacientov.

Na piatkovej ceremónii vystúpila aj šéfka madridského regiónu Isabel Díazová Ayusová, ktorá vyjadrila presvedčenie, že túto provizórnu nemocnicu už nebude treba, ani keby došlo na jeseň k opätovnému šíreniu vírusu. Španielske zdravotníctvo už bude dovtedy podľa nej oveľa lepšie pripravené čeliť prípadnému náporu pacientov.

Španielsko eviduje už takmer 25.000 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom a 215.000 nakazených, z toho 60.000 Madride. Skoro 115.000 pacientov sa z ochorenia uzdravilo.