Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Z mesta Laškargáh utekajú civilisti, afganská armáda začala ofenzívu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Strata Laškargáhu by znamenala veľký strategický i psychologický úder pre afganskú vládu, ktorá sa po rozsiahlych stratách vo vidieckych oblastiach zaviazala brániť mestá za každú cenu.

Kábul 4. augusta (TASR) - Afganská armáda v stredu spustila rozsiahly protiútok s cieľom vytlačiť militantov z hnutia Taliban z mesta Laškargáh ležiaceho na juhu krajiny. Miestnych obyvateľov vyzvala, aby okamžite opustili svoje domovy, pričom stovky rodín už pred bojmi ušli, informuje agentúra AFP.

V bojoch o mesto s 200.000 obyvateľmi zahynuli už desiatky civilistov. Stovky rodín opustili svoje domovy už v utorok, mnohí z nich však uviazli v krížovej paľbe, cituje agentúra AFP jedného z miestnych obyvateľov.

"Z oblasti sa nedá ujsť, pretože boje stále prebiehajú. Nemáme záruku, že nás po ceste nezabijú," uviedol Sálih Muhammad, obyvateľ mesta Laškargáh. "Vláda a Taliban nás ničia," dodal.

"Taliban je všade v meste, môžete ich vidieť v uliciach na motocykloch. Zatýkajú alebo strieľajú na ľudí, ktorí majú smartfóny," uviedol pre AFP ďalší z obyvateľov mesta, ktorý nechcel byť menovaný.

"Odíďte, prosím, čo najskôr, aby sme mohli začať našu operáciu," odkázal ešte v utorok civilistom v Laškargáhu jeden z afganských armádnych veliteľov, generál Samí Sádát. "Viem, že je pre vás veľmi ťažké opustiť domovy - pre nás je to ťažké tiež. Ak budete niekoľko dní premiestnení, prosím, odpustite nám... Bojujeme proti Talibanu, nech je kdekoľvek," dodal.

Taliban dosiahol významné územné zisky prevažne v riedko osídlených vidieckych oblastiach v záverečných fázach odchodu americkej armády z krajiny. V uplynulých týždňoch sa dostal k niekoľkým provinčným metropolám a dobyl kľúčové hraničné priechody.

Strata Laškargáhu by znamenala veľký strategický i psychologický úder pre afganskú vládu, ktorá sa po rozsiahlych stratách vo vidieckych oblastiach zaviazala brániť mestá za každú cenu.

Organizácia Spojených národov v utorok uviedla, že za uplynulých 24 hodín bojov v Laškargáhu prišlo o život najmenej 40 civilistov.