Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Z múzea v Manchingu ukradli zlaté keltské mince za milióny eur

zlodej Foto: TASR

Súbor 450 zlatých mincí bol ozdobou Keltského a rímskeho múzea v Manchingu (KRMM).

Berlín 22. novembra (TASR) - Súbor keltských mincí v hodnote niekoľkých miliónov eur odcudzili v utorok z múzea v nemeckom meste Manching. Zamestnanci tejto inštitúcie zistili, že predmetná "vitrína je rozbitá a celá zbierka zlatých mincí je preč", uviedla pre tlačovú agentúru AFP miestna polícia.

Vyšetrovatelia bezprostredne neposkytli žiadne ďalšie podrobnosti o okolnostiach lúpeže, ale tamojšie úrady upozornili na prerušenie telefonických a internetových služieb.

"Odrezali celý Manching. Múzeum je prísne strážené miesto, ale všetky spojenia s políciou boli prerušené. Pracovali tu profesionáli," povedal starosta Herbert Nerb. Zmiznutie pokladu je pre toto bavorské mesto "úplnou katastrofou", dodal.

Súbor 450 zlatých mincí bol ozdobou Keltského a rímskeho múzea v Manchingu (KRMM). Mince objavené v roku 1999 pochádzajú z tretieho storočia pred n. l. a podľa vyjadrenia polície majú hodnotu "niekoľko miliónov eur", konštatuje AFP.

Tento prípad je najnovším zo série "veľkých" a publicitu priťahujúcich krádeží v nemeckých múzeách.

V roku 2017 ukradli z prestížneho Bodeho múzea v Berlíne nadrozmernú zlatú mincu v nominálnej hodnote milión kanadských dolárov. Išlo o jeden z exemplárov šesťdielnej série s názvom Veľký javorový list (Big Maple Leaf).

Minca s hmotnosťou 100 kilogramov je považovaná za druhú najväčšiu zlatú mincu na svete. Jej trhová hodnota bola v danom čase približne štyri milióny USD.

V roku 2019 si zlodeji z múzea Zelená klenba v Drážďanoch odniesli 21 historických šperkov a ďalších cenností. Po klenotoch nezostala dodnes žiadna stopa. Krádežou vznikla škoda za najmenej 113,8 milióna eur, tvrdia experti.