Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Z neúspechu evakuácie civilistov z mesta Mariupol Putin viní Ukrajinu

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Podľa Putina Ukrajina neplní dohody o podmienkach evakuácie a dohodnuté humanitárne prímerie využíva na preskupenie svojich síl.

Moskva/Kyjev 6. marca (TASR) - Ukrajinské úrady v nedeľu potvrdili, že neúspešný bol aj druhý, nedeľný, pokus o evakuáciu civilistov z juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré je obkľúčené ruskými jednotkami.

Spravodajská televízia CNN, monitorovaná agentúrou TASR, citovala z vyjadrenia Pavla Kyrylenka, šéfa administratívy Doneckej oblasti, ktorý informoval, že konvoj s evakuantmi ani v nedeľu nemohol opustiť mesto.

"Rusi začali preskupovať svoje sily a intenzívne ostreľovať mesto. Je mimoriadne nebezpečné evakuovať ľudí v takýchto podmienkach," napísal Kyrylenko na Facebooku.

"Konvoj s humanitárnou pomocou, ktorý dnes odišiel z mesta Záporožie (Zaporižžia) smerom na Mariupol, ešte nedorazil do cieľa a momentálne je na ceste," informoval Kyrylenko.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v nedeľu na sieti Twitter zverejnil sériu príspevkov, v ktorých potvrdil, že pokus o evakuáciu civilistov z Mariupolu opäť nebol úspešný.

MVČK deklaroval, že jeho tímy zostávajú v Mariupole a sú pripravené pomôcť pri ďalších pokusoch o evakuáciu – "ak strany dosiahnu dohodu, ktorú však musia implementovať a rešpektovať oni sami".

Ľudia v Mariupole a na iných miestach po celej Ukrajine zažívajú zúfalé situácie, upozorňuje MVČK. Pripomína, že civilistov "treba chrániť", nesmú byť cieľom.

"Ľudia súrne potrebujú vodu, jedlo, prístrešie. Základ pre prežitie," dodal MVČK, ktorý zdôraznil, že "potrebujeme bezpečnostné záruky, aby sme im mohli priniesť pomoc".

Zo zodpovednosti za zmarenie už dvoch pokusov o evakuáciu civilistov z ukrajinského prístavného mesta, ktoré je obkľúčené ruskými jednotkami, obvinil ruský prezident Vladimir Putin Ukrajinu.

Podľa Putina Ukrajina neplní dohody o podmienkach evakuácie a dohodnuté humanitárne prímerie využíva na preskupenie svojich síl.

Putin to vyhlásil v telefonickom rozhovore, ktorý v nedeľu absolvoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.