Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Z niektorých krajín Afriky opäť hlásia výskyt moru ošípaných

Ošípané, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Chovatelia tvrdia, že teraz sú nútení predávať svoje ošípané za oveľa nižšie ceny než trhové a pokiaľ nedostanú vládnu pomoc, budú zrejme musieť prestať podnikať.

Lagos 19. júna (TASR) - Africkému moru ošípaných podľahli na severozápade Nigérie tisíce ošípaných. Podľa miestnych chovateľov ide o najvážnejšiu epidémiu tejto vysoko nákazlivej vírusovej choroby za posledných takmer 20 rokov, uviedla v piatok agentúra AFP.

Epidémiu moru ošípaných na svojom území potvrdilo aj Togo. Výskyt infekcie hlásia aj ďalšie štáty Afriky vrátane Juhoafrickej republiky.

Epidémia v Nigérii zrejme vypukla začiatkom februára v blízkosti hospodárskej metropoly Lagos, a to na farme, kde chovali 2,5 milióna ošípaných. Predsedníčka miestneho združenia farmárov Adaeze Ijenebeová dodala, že problém sa ešte viac zhoršil po obmedzení pohybu a ekonomických aktivít súvisiacom s epidémiou infekčnej choroby COVID-19. Reštrikcie totiž majiteľom fariem a ich zamestnancom obmedzili možnosti starať sa o zvieratá.

Chovatelia tvrdia, že teraz sú nútení predávať svoje ošípané za oveľa nižšie ceny než trhové a pokiaľ nedostanú vládnu pomoc, budú zrejme musieť prestať podnikať. Žiadajú preto vládu, aby v záujme potravinovej bezpečnosti chránila poľnohospodárov a poskytla teraz chovateľom pomoc.

AFP pripomenula, že v poslednom desaťročí sa mor ošípaných pravidelne objavoval vo viacerých častiach Afriky. V rokoch 2016-19 bolo na celom kontinente hlásených viac ako 60 ohnísk moru. Niekoľko z nich sa vyskytovalo aj v Nigérii. Nedávnu vlnu nákazy ošípaných však tamojšie úrady označili za zďaleka najhoršiu. Škody, ktoré vznikli chovateľov v okolí Lagosu, sa nateraz odhadujú na 16 miliónov eur.

Africký mor ošípaných je vírusová choroba, ktorá sa na ľudí neprenáša.