Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Z obliehaného Mariupola podľa úradov utieklo už 30.000 civilistov

Na archívnej snímke z 12. marca 2022 ukrajinský vojak kráča ulicami v obliehanom prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny počas 17. dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ukrajinská poslankyňu Olha Stefanišynová podľa agentúry DPA uviedla, že zo zbombardovaného divadla zatiaľ zachránili približne 130 civilistov.

Kyjev 17. marca (TASR) - Úrady v ukrajinskom Mariupole vo štvrtok informovali, že z obliehaného mesta dosiaľ utieklo približne 30.000 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Mariupolská mestská rada odhaduje, že v tomto meste sa stále ukrýva viac ako 350.000 ľudí. Podľa agentúry AFP zároveň tamojší predstavitelia v aplikácii Telegram uviedli, že tam "bolo zničených 80 percent obytných domov".

Reuters informuje o dlhých kolónach áut smerujúcich na sever od Mariupola. Niektoré vozidlá majú na čelných sklách nápis "DETI" v ruštine.

Mestská rada dodala, že momentálne pracuje na zistení počtu možných obetí ostreľovania divadla v Mariupole, kde sa v protileteckom kryte ukrývalo viac ako 1000 ľudí, najmä žien a detí.

Ukrajinská poslankyňu Olha Stefanišynová podľa agentúry DPA uviedla, že zo zbombardovaného divadla zatiaľ zachránili približne 130 civilistov.
Satelitná snímka zobrazuje divadlo v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol na pobreží Azovského mora v pondelok 14. marca 2022. Ruské sily v stredu 16. marca bombardovali divadlo v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, v ktorom sa údajne ukrývali stovky civilistov.
Foto: TASR/AP

Ukrajinský poslanec Dmytro Gurin, na ktorého sa odvolala stanica BBC, predtým oznámil, že väčšina z vyše ľudí ukrývajúcich sa v kryte civilnej ochrany v divadle, ktoré sa v stredu stalo terčom útoku ruských síl, prežila.

Obyvatelia Mariupola, v ktorom prebiehajú rozsiahle útoky ruských jednotiek, sú prevažnú časť z uplynulých dvoch týždňov bez elektriny, tepla a vody. Z mesta je možné odísť len osobným autom. Podľa úradov za posledné dva dni opustilo mesto približne 6500 áut.

Podľa odhadov ukrajinských predstaviteľov tam počas bojov zahynulo už vyše 2500 civilistov.