Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Z oceliarní Azovstaľ evakuovali všetky ženy, deti a starcov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej vlády.

Kyjev 7. mája (TASR) - Všetky ženy, deti a starší civilisti boli evakuovaní z obliehaných oceliarní Azovstaľ v zničenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, kde ukrajinské sily vzdorujú ruským vojenským jednotkám.

Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinskej vlády.

"Prezidentov príkaz je splnený - z Azovstaľu boli evakuované všetky ženy, deti a staršie osoby. Táto časť humanitárnej misie v Mariupole sa skončila," oznámila na sociálnej sieti ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Oceliarne Azovstaľ sú poslednou baštou odporu v Mariupole a ich osud nadobudol symbolický význam v širšom zápase Ukrajincov s okupačným ruskými vojskami.

Vereščuková v piatok vyhlásila, že z tejto rozľahlej továrne bolo evakuovaných 50 ľudí. Ruské ministerstvo obrany spresnilo, že sa medzi nimi nachádzalo 11 detí, ktoré boli odvezené v rámci misie koordinovanej s OSN a Červeným krížom.

Podľa najnovších odhadov je v tuneloch a bunkroch pod oceliarňami stále uväznených približne 200 civilistov spolu so skupinou ukrajinských vojakov odmietajúcich sa vzdať.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa AFP v piatok uviedol, že sa pripravujú "diplomatické možnosti" na záchranu ukrajinských vojakov z mariupolských oceliarní, zatiaľ čo evakuácia civilistov pokračuje.