Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Z potopenej sovietskej ponorky uniklo malé množstvo rádioaktivity

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Priemerná úroveň rádioaktivity v Nórskom mori je pritom zhruba 0,001 Bq/l.

Oslo 11. júla (TASR) - Nórski vedci zaznamenali únik malého množstva rádioaktivity z vraku sovietskej jadrovej ponorky Komsomolec, ktorá sa pred 30 rokmi potopila v Nórskom mori. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Hilde Elise Heldalová z nórskeho Inštitútu pre výskum morí (IMR) však ubezpečila, že úrovne rádioaktivity zaznamenané v okolí ponorky nie sú také vysoké, aby vyvolávali znepokojenie. Nepredstavujú preto riziko pre ľudí, ako ani pre ryby a iné morské živočíchy.

Experti IMR namerali v blízkosti vraku ponorky na jadrový pohon rádioaktívne žiarenie s intenzitou približne 100 becquerelov (Bq) na liter. Priemerná úroveň rádioaktivity v Nórskom mori je pritom zhruba 0,001 Bq/l.

V niekoľkých vzorkách vody odobratých z ventilačného potrubia ponorky a z jeho blízkosti boli zaznamenané oveľa vyššie hladiny rádioaktívneho cézia, než je bežné vo vodách Nórskeho mora. V ďalších vzorkách sa však zvýšené hodnoty cézia nenašli.

Členovia nórsko-ruskej expedície pod vedením Heldalovej odobrali vzorky z potrubia, v ktorom zaznamenali úniky rádioaktivity už ruskí vedci v 90. rokoch a v roku 2007. Expedícia odštartovala v sobotu v nórskom prístave Tromsö a vzorky z miesta potopenia odobrali pomocou na diaľku ovládanej ponornej sondy.

Hladiny cézia v oblasti Nórskeho mora sú vo všeobecnosti veľmi nízke a potopená ponorka sa nachádza vo veľkej hĺbke (1700 metrov), takže uniknutá rádioaktivita sa rýchlo rozptýli v okolitej morskej vode. Lokalita pritom nie je bohatá na ryby.

Pri požiari a následnom potopení ponorky K-278 Komsomolec zo 7. apríla 1989 zahynulo 42 zo 69 námorníkov na palube. Vo vraku plavidla sa stále nachádza jadrový reaktor a dve nukleárne hlavice.