Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Z pracovne kancelárky Merkelovej odstránili obrazy Emila Noldeho

Na archívnej snímke výstava venovaná nemeckému expresionistovi Emilovi Noldemu. Foto: TASR/AP

Úrad kancelárky vrátil oba Noldeho obrazy na žiadosť Nadácie pruského kultúrneho dedičstva (SPK), od ktorej ich mal vypožičané.

Berlín 6. apríla (TASR) - Z pracovne nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v piatok odstránili obrazy maliara Emila Noldeho, ktorý je podozrievaný zo sympatizovania s nacistami. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Úrad kancelárky vrátil oba Noldeho obrazy na žiadosť Nadácie pruského kultúrneho dedičstva (SPK), od ktorej ich mal vypožičané. Úrad zároveň súhlasil, že Noldeho diela nahradí obrazmi expresionistického maliara Karla Schmidta-Rottluffa (1884-1976).

Tie sa však takisto stali terčom kritiky kvôli umelcovým antisemitským vyjadreniam počas prvej svetovej vojny.

Momentálne prebiehajú rozhovory o tom, aké iné obrazy by si úrad kancelárky od nadácie mohol zapožičať.

"Nepadlo ešte nijaké definitívne rozhodnutie, ktoré umelecké diela budú v kancelárkinej pracovni v budúcnosti," uvádza sa v sobotňajšom stanovisku nadácie.

Vláda ďalšie kroky týkajúce sa výberu diel bezprostredne nekomentovala.

Emila Noldeho (1867-1956) označili nacisti za predstaviteľa takzvaného "zvrhlého" umenia. Nolde bol pritom členom nacistickej Národnosocialistickej nemeckej robotníckej strany (NSDAP) a podľa názoru kunsthistorikov aj antisemitom, rasistom a presvedčeným národným socialistom.

V novom svetle má jeho dielo ukázať výstava s názvom "Emil Nolde. Nemecká legenda. Umelec počas nacistického režimu", ktorú otvoria na budúci týždeň v berlínskej galérii súčasného umenia Hamburger Bahnhof.