Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Z trosiek výškovej budovy v Nigérii vytiahli už 43 mŕtvych

Na archívnej snímke záchranári prevážajú telo z miesta, kde sa zrútila 21-poschodová bytovka. V Lagose v Nigérii, 1. novembra 2021. Foto: TASR/AP

O zvýšení bilancie obetí informoval nigérijský Červený kríž po tom, ako v troskách objavili ďalších sedem mŕtvych.

Lagos 5. novembra (TASR) - Nigérijskí záchranári vytiahli už najmenej 43 mŕtvych tiel z trosiek rozostavanej výškovej budovy, ktorá sa v pondelok zrútila v najväčšom meste krajiny Lagos. Nezvestné môžu byť ešte desiatky osôb, napísala v piatok agentúra AP.

O zvýšení bilancie obetí informoval nigérijský Červený kríž po tom, ako v troskách objavili ďalších sedem mŕtvych. Medzi obeťami je aj šéf súkromnej developerskej spoločnosti, ktorá 21-poschodovú luxusnú budovu stavala.

Od utorka nenašli po zvyškami stavby nikoho živého a rodiny nezvestných už podľa AP začínajú postupne strácať nádej. Stále nie je jasné, koľko ľudí je ešte nezvestných.

Jeden zo stavbárov odhadol, že na stavenisku v čase nešťastia pracovalo približne 100 zamestnancov. Po odrátaní ľudí, ktorých z trosiek vytiahli živých, tak môže byť stále nezvestných až 48 osôb.

Úrady v 14-miliónovom Lagose vyhlásili tri dni smútku za obete tragédie a začali vyšetrovanie jej príčin. Preverovať sa budú aj ďalšie budovy, ktoré v susedstve stavala tá istá developerská spoločnosť.

Zrútená budova bola súčasťou projektu troch veží, ktoré v Lagose staval súkromný developer Fourscore Homes. Najlacnejšie byty "s hotelovou atmosférou" sa tam predávali za 1,2 milióna dolárov.

K zrúteniam budov prichádza v Nigérii, najľudnatejšej africkej krajine, pomerne často. Dôvodom je nedodržiavanie bezpečnostných predpisov pri výstavbe, ako aj časté používanie nekvalitných stavebným materiálov.