Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Z Turecka prišlo za deň po mori 150 migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pobrežná stráž oznámila, že 47 z týchto migrantov zachytila blízko mesta Alexandrupoli, kam vyplávali z tureckého pobrežia vzdialeného iba niekoľko kilometrov.

Atény 17. júla (TASR) - Približne 150 migrantov sa dostalo od utorňajšieho do stredajšieho rána cez Egejské more z Turecka na grécke ostrovy alebo pevninu. Informovala o tom agentúra DPA.

Pobrežná stráž oznámila, že 47 z týchto migrantov zachytila blízko mesta Alexandrupoli, kam vyplávali z tureckého pobrežia vzdialeného iba niekoľko kilometrov.

Pri ostrove Samos zase vyzdvihol 56 migrantov hliadkovací čln Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex). K zachyteniu ďalších 45 osôb došlo pri malom ostrove Farmakonisi.

Trasa z Turecka do Alexandrupoli v severnej časti Egejského mora je migrantmi využívaná v čoraz väčšej miere, pričom je považovaná za menej nebezpečnú než prekonávanie úžin medzi tureckým pobrežím a gréckymi východoegejskými ostrovmi.

Nová konzervatívna vláda Grécka v pondelok oznámila, že plánuje zrýchliť v krajine azylové konanie a zaviesť intenzívnejšie stráženie námornej hranice s Tureckom.

Nové opatrenia majú priniesť zlepšenie situácie v záchytných táboroch pre migrantov na ostrovoch vo východnej časti Egejského mora. Je už totiž považovaná za neúnosnú.

Prílev migrantov z Turecka do Grécka v posledných mesiacoch výrazne vzrástol. Podľa oficiálnych údajov prevzatých agentúrou DPA prišlo počas júna z tureckého územia 3122 osôb, ktoré požiadali o azyl, zatiaľ čo v tom istom období minulého roka ich bolo 2434.