Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Z Turkey bude Türkiye, Turecko mení svoje medzinárodné označenie

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Jedným z predpokladaných dôvodov zmeny je skutočnosť, že výraz "Turkey" sa v anglickom jazyku zhoduje s výrazom pre morku (turkey), a Ankara chce tomu zabrániť.

Ankara 14. februára (TASR) - Turecko sa rozhodlo zmeniť svoje medzinárodne používané označenie "Turkey" na výstižnejšie "Türkiye". Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorého v pondelok citovala stanica BBC, uviedol, že nové označenie "najlepšie reprezentuje a vyjadruje kultúru, civilizáciu a hodnoty tureckého národa".

"Türkiye je názov používaný pre krajinu v turečtine a Turecko chce teraz dosiahnuť aj medzinárodné uznanie tohto názvu," uviedol Erdogan vo vyhlásení. Výraz "Türkiye" sa bude objavovať na všetkých tovaroch vyvážaných z krajiny, názov zmení aj webová stránka, ktorá propaguje cestovný ruch v krajine – GoTurkiye.com.

Zmenu medzinárodného označenia krajiny musí ešte ratifikovať Organizácia Spojených národov (OSN). Na domácej scéne už turecká vláda v tejto súvislosti urobila zmenu; ministerstvo zahraničných vecí si v angličtine zmenilo svoje označenie na "Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Türkiye".

Jedným z predpokladaných dôvodov zmeny je skutočnosť, že výraz "Turkey" sa v anglickom jazyku zhoduje s výrazom pre morku (turkey), a Ankara chce tomu zabrániť. Medzinárodné označenie "Turkey" používala krajina takmer jedno storočie.

Moderné Turecko od svojho založenia v roku 1923 – podobne ako mnohé krajiny, ktoré vznikli v tejto dobe – neustále mení svoj verejný profil, aby bolo kompatibilnejšie a prijateľnejšie pre anglicizovanú diplomatickú komunitu. Najnovšia zmena medzinárodného názvu krajiny však znamená symbolický odklon od týchto snáh.