Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Z ukrajinských miest bolo v pondelok evakuovaných len 1099 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Napriek rizikám sa z prístavného mesta Mariupol podľa slov jeho primátora Vadyma Bojčenka dostala do bezpečia už zhruba polovica z jeho 400.000 obyvateľov.

Kyjev 29. marca (TASR) - Dovedna len 1099 ľuďom sa podarilo počas pondelka utiecť z ukrajinských miest pred ruskou vojenskou agresiou. Ako uviedol v online príspevku námestník riaditeľa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko, z obliehaného Mariupola na juhu krajiny ušlo v pondelok osobnými automobilmi len 586 osôb. Ďalších 513 ľudí bolo evakuovaných autobusmi z východoukrajinskej Luhanskej oblasti. TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

Ukrajina opakovane obviňuje Rusko, že v uplynulých týždňoch podniklo útoky na humanitárne a evakuačné koridory, a to napriek zjavným dohodám, ktoré mali civilistom umožniť bezpečný prechod. Napriek rizikám sa z prístavného mesta Mariupol podľa slov jeho primátora Vadyma Bojčenka dostala do bezpečia už zhruba polovica z jeho 400.000 obyvateľov. Tí, čo sú však v meste stále uviaznutí, zúfalo potrebujú vodu, jedlo a lieky, dodal primátor.

Ukrajina predtým v pondelok informovala, že počas dňa neotvorí žiadne humanitárne koridory, pretože ukrajinské spravodajské služby upozornili na riziko možných ruských "provokácií" pozdĺž vytipovaných trás.